A kihalás szélén a hitelkártyák – véli a brazil jegybankelnök

Roberto Campos Neto, a brazil központi bank első embere szerint a hitelkártyák a kihalás szélén állnak nyílt fizetési rendszerek terjedése miatt.

A felhasználók hamarosan pénzügyi életük minden aspektusát több különböző banki alkalmazás helyett egyetlen „integrátorral” irányítják majd a mobiljukon – vélekedett Campos Neto egy kriptovalutákról szóló rendezvényen.

A brazil jegybank tesz is ezért, ugyanis a központi bank 2020-ban indította útjára a Pix nevű fizetési megoldást, amely valós idejű átutalásokat és fizetéseket teljesít. A számla-számla közötti fizetési mód igen gyorsan elterjedt Brazíliában, ugyanis a platformot széles körben elfogadta a lakosság, és forgalma máris megelőzte a hitel- és betéti kártyás tranzakciók volumenét az ország egész területén.

Szerinte a rendszerük olyan készpénzkezelési termékek fejlesztését teszi lehetővé, amelyek segítségével a felhasználók választhatnak, hogy a Pix azonnali fizetési rendszerén zajló fizetéseiket terheléssel vagy hitelre teljesítsék. A jegybankelnök azt is elmondta, hogy a Pixet a bankok már hitelnyújtásra is használják.

„Ez a rendszer megszünteti a hitelkártya szükségességét. Úgy gondolom, hogy a hitelkártyák hamarosan megszűnnek létezni”

– jelentette ki Campos Neto.

A jegybankelnök arról is beszélt, hogy a Pixszel első körben „legalább” Latin-Amerikában terjeszkednének, de elmondta azt is, hogy a rendszer iránt már érdeklődtek Kanadából is.

Azt, hogy a brazilok nyitottak az újszerű megoldásokra a pénzügyek terén, egy másik hír is megerősítette a héten: ugyanis talán még a saját befektetőit is meglepte a Nubank legfrissebb pénzügyi jelentése, amely szerint a vállalat egyszerre számolt be figyelemre méltó terjeszkedésről és rekord bevételekről.

(Forrás: Finextra, Reuters)

(Borítókép: Pexels / energepic.com)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.