Talán fordul a kocka – óriásit szakítottak a női alapítású cégek

A tavalyi év néhány legjelentősebb fintech tőkebevonási fordulóját női alapítású vagy női vezetésű fintechek hozták el. A hír azért is nagy jelentőségű, mert a férfiak uralta ágazatban jellemző, hogy a női alapítású fintechek nehezen jutnak tőkéhez.

A nők pénzügyben és fintechben betöltött szerepét a Fintech Sparks – Women in Finance kiadványa részleteiben vizsgálta. A Fintech.hu szerkesztőségének és a Peak tanácsadóinak kutatásából kiderült, hogy a tisztán női alapítású fintechekkel szemben erős a befektetői bizalmatlanság, és hogy az előző év 10 legnagyobb női fintech tőkebevonása együttesen sem érte el a férfi alapítású fintechek legnagyobb tőkebevonásának összegét. Sokáig úgy tűnt, a befektetők nehezen szavaznak bizalmat a női alapítóknak. Emiatt pedig rengeteg ígéretes vállalat képtelen volt fejlődni és növekedni.

Érték a női vezető, ha van mellette férfi

A kockázati tőkebefektetők mindössze 13,3 százalékánál ül legalább egy nő a döntéshozók között, ez pedig a finanszírozási döntéseken is meglátszik. A kizárólag női alapítókkal rendelkező fintechek 2021-ben a befektetések 1,3 százalékát kapták, pedig ők képviselték a szektor 3,1 százalékát. A statisztikailag rájuk eső részesedésnek kevesebb, mint felét tudták realizálni a bizalmatlanság miatt.

A helyzet akkor változik, ha női és férfi alapítókkal is rendelkezik egy fintech. Ők a piac 9,1 százalékát teszik ki és a tőke 11,2 százalékát kapták meg. Tehát nagyobb szelethez jutnak a finanszírozásból azok a vállalatok, ahol férfi alapító is van.

A vegyes csapatok esetén a nők jelenléte tehát pozitív volt, a befektetők előnyt láttak a sokszínűségben. A kizárólag női alapítókkal induló cégek viszont hátrányban vannak.

Lassan, de javul a helyzet

Szerencsére már 2021-ben is látszódtak a változás előjelei. Például közel kétszer annyi tőkét vontak be a csak női alapítókkal rendelkező cégek, mint az előző évben. Tavaly az európai fintech-alapítók mindössze 6,5 százaléka volt nő. Az idei gazdasági nehézségek és megcsappant forrásszerzési lehetőségek ellenére azonban a legjelentősebb fintech finanszírozási fordulók egy részét mégis olyan vállalatok kapták, amelyek élén nők álltak.  Közülük 12 európai fintech cég vezérigazgatója volt nő, ötnél pedig női társalapító volt.

A szakértők szerint ők a női tehetségek új hullámát képviselik, akik Európa legnagyobb startupjainak és bankjainak ranglétráján felfelé haladva komoly kockázati tőkét szereztek saját ötleteik megvalósításához.

Akikre érdemes odafigyelni 2023-ban is

A Sifted összegyűjtötte azokat a női vezetésű fintech vállalatokat, amelyek 2022-ben szereztek kiemelkedő finanszírozást.

Kiemelkedő tőkebevonások nők vezette fintecheknél:

Női vezérigazgatók vezetése mellett szerzett tavaly márciusban 2,2 millió dollárt vont be magvető fordulójában a jelenleg 9 és 13 millió dollár között értékelt YourJuno. A fintech a férfiak és nők pénzügyi műveltsége és befektetési tudása közötti szakadékot csökkentené egy, pénzügyi Duolingo-szerű gamifikált edukációs alkalmazással. A felhasználók leckéket vehetnek és kvízeket oldhatnak meg a jelzáloghitelektől kezdve az adósságon és a személyes pénzügyeken át az etikus befektetésig és a kriptókig minden releváns témában.

Nincsen női fintech összefoglaló az Anne Boden vezette Starling Bank nélkül. A londoni neobank 2022-es 130,5 millió font értékű belső tőkebevonással ment szembe az árral egy olyan évben, amikor számos brit fintech elbocsátásokkal és átszervezésekkel küzdött. A Starling nyáron közzétette első éves nyereségét is, amely 32,1 millió font volt a 2022. március 31-ig tartó évre vonatkozóan.

Az ESG-tudatos befektetői magatartást, a részvényesek aktivizmusát és tudatosságát támogatja a Tumelo platformja, amely tavasszal 19 millió dolláros Series A fordulót zárt. A Tumelo az Egyesült Királyságban 75 alapkezelővel és 17 befektetési platformmal működik együtt.

A Simpler 1 millió euróval gazdagodott elő-magvető fordulója során. Szolgáltatásai az online vásárlásokat egyszerűsítik és a bevont tőkének köszönhetően hamarosan fejlettebben tehetik ezt. A szállítási és kártyaadatokat tároló egykattintásos megoldás szoftverének első verzióját maga az alapító, Rania Lamprou kódolta a karantén alatt.

A SEQUENCE egy szokatlanul magas, 19 millió dolláros magvető finanszírozási fordulót tudhatott magáénak. Mindezt egy olyan API fejlesztéséhez, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy nyomon kövessék a számlázási, fizetési és bevételi adatokat, majd az összegyűjtött felhasználói adatok alapján testre szabják az egyes ügyfelek számára akár az árképzést is. A londoni fintech iránt olyan unikornisok érdeklődtek már a finanszírozási kör előtt is, mint a Monzo vagy a Plaid.

A sornak még nincs vége

Megtöri a brit fintechek sorát a 2022-ben, Berlinben alapított Pile, amely júniusban 2,8 millió euróhoz jutott magvető fordulójában. A Jessica Holzbach vezette vállalat olyan szoftverplatformot fejleszt, amely kriptokereskedelmi funkciók implementálását teszi lehetővé fintechek és neobankok számára.

A Solvo társalapítói, Ayelen Denovitzer és Shailendra Sason mindketten a Revolut öregdiákjai – még a neobank kriptokínálatán dolgozva ismerkedtek meg egymással. A Solvo kripto befektető alkalmazás célja, hogy egyszerűbbé és az edukáció által kevésbé kockázatossá tegye a kripto befektetéseket – ehhez nemrég 3,5 millió dollár finanszírozást kaptak.

A Ledgy 22 millió dolláros Series B kört zárt 2022-ben. A fintech cég platformot biztosít egy vállalat összes részvényese számára, hogy nyomon követhessék a tulajdoni részesedések alakulását.

A Moneyhub 35 millió fontos finanszírozást ért el tavaly. A legutóbbi kör befektetői a brit Legal & General és a Lloyds Banking Group voltak. A 2014-ben, Bristolban indult fintech a nyílt bankolás révén ad pénzügyi információt és betekintést nagyvállalati partnerek számára.

A Pigment egy SaaS fintech, amely segít a vállalatoknak az üzleti tervezésben, a költségvetés-kezelésben és a bevételek előrejelzésében. A vállalatot 2019-ben alapították Párizsban, és eddig alig 100 millió dollárt gyűjtött be. 2022-ben viszont egy Series B forduló során 65 millió dollárt szerzett.

A Near Foundation egy nonprofit platform, amelyet a “proof-of-stake” NEAR blokklánc protokoll fejlesztésére alapítottak. Az alapítvány támogatásokat nyújt a NEAR protokollhoz kapcsolódó projekteknek, és célja, hogy központja legyen a projekteken dolgozó fejlesztőknek. A Marieke Flament vezette vállalat tavaly év elején 150 millió dolláros tőkebevonást hajtott végre.

A Lilo, egy megosztott tulajdonjoggal foglalkozó startup 3 millió dolláros elő-magvető befektetés után készül az első ingatlanok résztulajdonjogainak értékesítésére platformján.

Kiemelkedő tőkebevonások női társalapítóval rendelkező fintecheknél

A Yokoi valós idejű költségellenőrzést tesz lehetővé vállalatoknak a fizetendő számlák automatizálásával. A Melanie Gabriel társalapításában létrejött cég konszolidálja és automatizálja az összes fizetendő számviteli folyamatot egyetlen kiadáskezelési platformon, hogy utána üzleti információt nyújtson a mesterséges intelligencia segítségével. Tavasszal mintegy 80 millió dolláros Series B fordulóval jelentkezett a cég.

A családi bankolás és a fiatalok pénzügyi edukációjának brit úttörője, a GoHenry Louise Hill társalapításával jött létre és idén 55 millió dollár tőkét szerzett egy Series B körben.

A Brxs küldetése, hogy az ingatlanbefektetést elérhetővé és fenntarthatóvá tegye a résztulajdonlás segítségével. A cég idén 3 millió dolláros magvető kört zárt.

A Formance nyitott, moduláris platformot ad az egyedi fizetési folyamatok kialakításához. A fintech 3,1 millió dollár befektetéssel vezényelte le elő-magvető finanszírozási fordulóját 2022-ben.

Végül a Lendable 210 millió fontos tőkebevonása méltón zárja a sort. A Lendable egy olyan technológiai alapú befektetési platform, amely a globális hatású, fenntartható befektetési alternatívákra összpontosít – és sokat köszönhet a részben női alapításnak.

(Forrás: AltFi, Deloitte, Sifted)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.