Saját kriptovalutát dobott piacra a K&H anyabankja

A KBC lett Európa első pénzügyi intézménye, amely saját kriptovalutát fejlesztett. A kriptovaluta a Kate Coin elnevezést kapta, a bank digitális személyi asszisztense után. A fejlesztés egyértelmű elköteleződés a blockchain világa mellett, méghozzá a szabályozott pénzügyi szektoron belül.

Európa első banki kriptovalutája

A Kate Coin egy elektronikus pénz megoldás, amely egy privát blockchain hálózat része. A virtuális érme egy eurónak felel meg, értékét valódi euró fedezet biztosítja. Így garantálja a bank, hogy az árfolyam-spekuláció és -volatilitás ne legyen probléma az ügyfelek számára.

A megoldás kizárólag a KBC ökoszisztémáján belül használható fel, azon kívül teljesen értéktelen – nem váltható euróra és nem ruházható át másra sem. Abból adódóan, hogy privát, szabályozott és teljes fedezettel rendelkezik, a Kate Coin jelentősen különbözik a legtöbb kriptovalutától és stablecointól.

A kezdetekben a KBC Mobile alkalmazás 1,8 millió felhasználója számára lesz releváns a Kate Coin. A közeljövőben azonban a KBC összes leánybankjánál bevezetésre kerülhet. Addig is az applikációban jelenleg megtalálható harmadik feles szolgáltatók jelentkezhetnek arra, hogy náluk is lehessen fizetni a virtuális érmével.

Kate Coin a gyakorlatban

A bank már sikeresen véghez vitt egy 200 résztvevős kísérletet, ahol a fizetési rendszer kapacitását tesztelték. Az igazi próba azonban csak most jön. Egy belga fesztiválon 8 ezer KBC-alkalmazott vásárolhat ételt és italt, így megfigyelhetik, hogy miként bír el sok, kisösszegű tranzakciót a hálózat.

Az új szolgáltatók bekapcsolódásáig főleg a KBC banki és biztosítási termékeiért lehet Kate Coinnal fizetni. A bejelentésben több potenciális felhasználási módszer is szerepel. Az egyik példa keretein belül az ügyfelek fenntartható magatartással is szerezhetnek Kate Coint, mondjuk egy elektromos járműre felvett hitel után. A megszerzett Kate Coinnal fenntarthatósági alapokba fektethetnek, a befektetés mértékét pedig ösztönző jelleggel a KBC akár meg is növelheti.

A felhasználási példák nem konkrét vállalások, azonban feltehetően betekintést nyújtanak abba, hogy milyen szolgáltatások várhatók a jövőben a KBC-től. Magyarországon a K&H Csoport tagjainál kerülhet bevezetésre a Kate Coin. Amíg Belgiumból a hazai piacra is elér a megoldás, vélhetően még többet tudhatunk meg a lehetőségeiről. Addig is izgatottan várjuk a fejleményeket.

Forrás: KBC

Qayum Dániel

Borítókép: KBC

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.