Open banking befektetés a Visától

Részesedést szerzett egy ausztrál open banking felületben a Visa, így a Salesforce, a Westpac és a Plaid mellett már a nemzetközi pénzügyi óriást is a Basiq befektetői között tartják számon. Az ügylet, melynek részleteit nem hozták nyilvánosságra a vállalat open banking terjeszkedésének legutóbbi lépése.

A Basiq open banking és fizetési megoldásokat ötvöz, jelenleg több, mint 100 bank és 150 fintech között létesít kapcsolatot. A felület által közvetített pénzügyi adatokat hitelezési folyamatokban, digitális bankolásban, befektetésben, BNPL megoldásokban és számlák közötti tranzakciók során is felhasználják.

Julian Potter, a Visa régiós leányvállalati vezetője így nyilatkozott a befektetésről: „A Visa a pénz mozgatásáról ismert, de a digitális pénz mozgatása alapvetően adatok mozgatásáról szól. Jelenleg az adatmozgatás irányába bővítjük hálózatunk képességeit és szakértelmét és a Basiq befektetés egy tökéletes példája annak, hogy miként támogatjuk Ausztrália nyílt adatokon alapuló gazdaságát.”

A Visa, valamint a Mastercard is nagy hangsúlyt helyez open banking stratégiájára, hiszen a technológia lehetőséget teremt arra, hogy a hagyományos fizetési csatornákon kívül is lehessen tranzakciókat lebonyolítani. Ennek megfelelően sorra vásárolják fel az open banking szolgáltató fintecheket.

Januárban a Visa visszalépett az amerikai Plaid felvásárlásától, miután szabályozói oldalról akadályozták az ügyletet a piaci verseny fenntartására hivatkozva. Júniusban viszont egy másik óriás ügylet keretein belül felvásárolták az európai Tinket. Legutóbbi befektetésükkel párhuzamosan pedig a Mastercard most novemberben véglegesítette az Aiia felvásárlását.

Forrás: Finextra, PYMNTS

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.