Nem kezdődött jól az idei év: eddig közel 500 milliárd dollár tűnt el a fintech piacról

A koronavírus-járvány idején úgy tűnt, hogy a digitalizáció az élet minden területén azonnal kulcsszerepet fog betölteni – köztük a pénzügyi szektorban is. Ennek megfelelően a befektetők óriási mennyiségű pénzt fektettek fintech startupokba. A tavalyi évben több rekordot is megdőlt, idén azonban közel 500 milliárd dollárnyi érték tűnt el.

A fintech szektor évek óta folyamatosan fejlődik. Két éve rekord számú fintech vállalat lépett tőzsdére, főleg az Egyesült Államokban. Tavaly 210 milliárd dollárnyi befektetést kaptak a fintech vállalatok nemzetközi szinten. A legtöbb cég stratégiája külső tőkéből finanszírozott agresszív növekedés volt, középtávon veszteségekkel és hosszútávon nyereségekkel.

Egyre több piaci szereplőnek viszont már azért kell aggódnia, hogy képes lesz-e fennmaradni addig, amíg bármilyen nyereséget realizál. A globális gazdasági és politikai fejlemények fényében a befektetők elkezdték megkérdőjelezni a fintech szektor üzleti modelljeit és egyes termékek valódi profitszerzési potenciálját. Az alacsony kockázattűrés jegyében pedig visszaszorult az óriási befektetési kedv.

Legerősebben a tőzsdéken keresztül szemléltethető, hogy miként változott a fintech szektor megítélése. Bár a teljes technológiai szektorra jellemző az általános árfolyamesés, a pénzügyi technológia a leginkább érintett. Ha összesítve nézzük a szektorok részvényeinek árfolyamait, a technológiai vállalatok 26 százalékot vesztettek értékükből, míg a fintech vállalatok 50 százalékot. A legmagasabb részvényárfolyamokhoz képest ez 460 milliárd dolláros értékvesztés.

A privát piacokon ugyancsak erősen érzékelhető a befektetői korrekció. A Klarna a világ második legértékesebb privát fintech vállalata volt tavaly, Európában pedig az egyértelmű első. Azonban 45,6 milliárd dolláros értékeltsége idén 6,7 milliárdra zuhant legutóbbi tőkebevonási fordulójával. A Stripe, a világ eddig legértékesebb privát fintech szolgáltatójaként volt jegyezve 95 milliárd dolláros értékkel. A cég múlt héten maga csökkentette értékeltségét 28 százalékkal, ennek megfelelően alakítva részvényesei érdekeltségeit.

Forrás: Finextra

Qayum Dániel

Borító: Maxim Hopman / Unsplash

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.