Milliárdos károkat okozott, nem akar tanúskodni

Sam Bankman-Fried, az FTX volt vezérigazgatója vasárnap jelezte, hogy valószínűleg nem fog tanúskodni a kriptotőzsdéjének összeomlásával kapcsolatos közelgő meghallgatáson az amerikai képviselőház bizottságában, mondván, hogy még “felül kell vizsgálja a történteket”.

A pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottság elnökének, Maxine Watersnek és a bizottságnak címzett tweetjében Bankman-Fried, aki állítólag hűtlenül kezelte az ügyfelek pénzét, azt sugallta, hogy egy későbbi időpontban fog tanúskodni.

Az amerikai képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága a múlt hónapban jelentette be, hogy decemberben meghallgatást tervez tartani az FTX összeomlásának kivizsgálására, amely a botrány előtt a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje volt. A bizottság közölte, hogy várhatóan meghallgatja az érintett vállalatokat és magánszemélyeket. Köztük lesz az FTX alapítója, Bankman-Fried, az Alameda Research, valamint a Binance is. Waters a hónap elején közölte, hogy a meghallgatást december 13-ra tűzték ki.

Az amerikai hatóságok FTX elleni vizsgálatának lassú üteme sok vállalkozót és kriptobefektetőt frusztrál. Úgy vélik, hogy Bankman-Fried – aki állítólag több milliárd dollárt tulajdonított el az ügyfelektől – a történelem egyik legnagyobb csalását ússza meg kevés vagy semmilyen vizsgálat nélkül.

A lépés azt követően történt, hogy Bankman-Fried, számos interjút adott a médiának és a Twitteren. Ezekben következetesen azt állította, hogy nem volt eléggé tisztában az FTX testvércégének, az Alameda Research-nek finanszírozott hitelekkel. Pontosabban azzal nem, hogy az ügyfelek pénzéből helyezték ki ezeket.

A Reuters a múlt hónapban arról számolt be, hogy Bankman-Fried titokban 10 milliárd dollárnyi FTX-ügyfélpénzt utalt át az Alameda Researchnek. Bankman-Fried azt mondta a lapnak, hogy a pénzeszközök átutalása a “zavaros belső címkézés” félreértése volt.

(Forrás: TechCrunch)

(Borítókép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.