Nagyon szeretik a befektetők Indiát és Amerikát

Egyszer fent, máskor lent – mondhatnánk a fintech szektorra az elmúlt időszak tőkebevonási eredményeit látva. Igaz India ezzel aligha értene egyet ezen a héten. Ugyanakkor míg legutóbb szokatlanul nagy befektetéseknek örülhettünk, ezúttal elmaradt a nagy pénzosztás. Persze a szektor idei visszaesését látva ez számít most a papírformának, a múlt heti mámor pedig a szabályt erősítő kivételnek. Ennek ellenére ígéretes vállalatokat vonultat fel az eheti toplista is.

A győzelem egy indiai finteché lett. Ez annak ellenére sem mindennapi esemény, hogy a top háromban rendszeresen találkozunk a világ második legnépesebb országának képviselőivel. Kijelenthetjük, hogy az indiai fintech szektor már nemzetközi szinten is fontos tényező, a befektetők pedig egyre nagyobb bizalommal viszonyulnak hozzá. Nem is meglepő, hiszen az országban rengeteg a kiaknázatlan potenciál, ami a digitális pénzügyi megoldásokat illeti.

Vonzó opció India kereskedőinek

India színeiben tehát a Progcap győzedelmeskedett, amely az ország kereskedőinek és mikro-, valamint kisvállakozásainak nyújt pénzügyi megoldásokat. A Delhiből származó fintech szerint az indiai vállalatok nem férnek hozzá igazán modern fizetési és finanszírozási szolgáltatásokhoz, holott nagy szükségük lenne azokra. Ők épp ezt a szükségletet igyekszik kielégíteni.

A digitális fizetések és hitelek mellett az ellátási lánc digitalizációja is szerepel a kínálatban. Ez különösen fontos, mert a célcsoportot a fogyasztókat közvetlenül kiszolgáló kereskedők jelentik, akiknek sikere nagyban függ a megbízható működéstől. A Progcap egyelőre úgy tűnik, megtalálta saját egyedi szerepét az indiai kkv szektor digitalizációjában. Ezt a befektetők is így gondolhatják, mert 48 millió dollárt pumpáltak a vállalatba a napokban. 

Segítség az ingatlanpiacon

A New York-i fintechek erős őszt produkálnak eddig, erre a trendre most újabb vállalat erősített rá. 40 millió dollárhoz jutott ugyanis a Landis. Egy kifejezetten izgalmas cégről van szó, amely a saját otthon vásárlásában segíti ügyfeleit. Mindezt szokatlan és kreatív módon teszik. Először megveszik az ügyfelek álom ingatlanát, amit rögtön bérbe adnak nekik. 

A Landis ezt követően folyamatosan elemzi az ügyfelek fizetőképességét és anyagi helyzetének alakulását. Menet közben egy saját hitelminősítési “edző” is segíti a klienseket, akivel szorosan együttműködve képesek növelni hitelképességüket. A Landis a legerősebb visszajelzést értelemszerűen a lakbér fizetéséből tudja leszűrni az ügyfelek megbízhatóságával kapcsolatban, így amennyiben az ügyfél folyamatosan időben rendezi a fizetést, előbb-utóbb alkalmassá válik egy jelzáloghitel igénylésére. Ezt követően az ő tulajdonukba kerül az ingatlan, így végre saját otthonnal rendelkezhetnek.

A Landis hatásosan reagál egy meglévő problémára. Amerikában a felnőtt lakosság tízmillió nem férnek hozzá jelzáloghitelekhez azért, mert nem tudják igazolni hitelképességüket. Mivel mindenki így áll hozzájuk, el sem jutnak odáig, hogy rácáfoljanak a szkeptikus véleményekre. Azzal, hogy a fintech lehetőséget ad az ügyfeleknek hitelképességük bizonyítására, hozzásegítheti őket egy fontos mérföldkő eléréséhez. A cég eredményességének megítéléséhez nyilván látni kell majd az üzleti eredmények alakulását, elsőre viszont ígéretes az értékajánlat.

A metaverzum megtelik játékokkal

Végül egy újabb amerikai fintech, ezúttal a kaliforniai székhelyű Stardust következik. A Stardust egy szoftver platform, ahol a metaverzum világába illeszkedő, NFT alapú játékokat lehet fejleszteni. A platform egyik legnagyobb előnyének könnyen skálázható, rugalmas infrastruktúráját tartja, de ezt nagyjából minden szereplő elmondja magáról ezen a területen.

A Stardust is szeretne profitálni a metaverzum népszerűségének növekedéséből és az ott zajló gamifikációs trendekből. A legfrissebb adatok azonban nem épp a kezdeményezés sikeréről árulkodnak. Sőt, úgy tűnik, hogy egyre kevesebb embert érdekelnek ezek a forradalminak beharangozott, megkapó digitális világok. Persze a teljes metaverzum projektet még korai lenne temetni, tudatos terjeszkedéssel pedig a Stardustra is várhatnak még szép sikerek ezen a fronton. Ezzel együtt a 30 millió dolláros tőkeinjekcióval nem kis kockázatot vállaltak a befektetők. A fintech szektorban persze ez már csak így megy. 

(Forrás: Crunchbase)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.