Fintechek Latin-Amerikában

Annak ellenére, hogy Latin-Amerika gazdaságilag rendkívül heterogén, és a COVID járvány a régióban is kifejtette hatását, a fintech iparág töretlenül fejlődik. A térségben első sorban a brazil, a kolumbiai és a mexikói piacok aktívak, 2020-ban több, mint 3 milliárd dollár értékű friss tőke érkezett a három ország fintech startupjaiba.

A Finnovista adatai szerint Mexikóban 441, Brazíliában 377, Kolumbiában 180, Chilében 112, Argentínában pedig 110 fintech cég tevékenykedik. A latin-amerikai régió fejlődésének, és a hatalmas piacnak köszönhetően a térség a következő időszakban a világgazdaság meghatározó szereplője lehet. A térségben gyakorlatilag minden típusú fintech szolgáltatás elérhető, legyen szó neobankokról, tőzsdei alkalmazásokról, közösségi finanszírozó platformokról, biztosítási megoldásokról, vagy éppen PFM appokról. A régió kiemelkedő szereplője a brazil NuBank, amely már több, mint 30 millió ügyféllel rendelkezik, és összesen már 1,5 milliárd dollár értékben vont be tőkét.

A rengeteg új típusú szereplő a pénzügyi piacokra jelentős hatást gyakorol, erre az országok felügyeleti szervei is igyekeznek reagálni. Az Inter-Amerikai Fejlesztési Bank (IDB) által készített “Vállalkozás a fintech iparágban Latin-Amerikában” című tanulmánya rávilágít arra, hogy a szabályozó szerveknek sandbox környezeteket kell kialakítani annak érdekében, hogy a térség fintech vállalatai versenyképesek lehessenek. 

Juhász Benedek

Forrás: Entrepreneur

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.