Mi az az ICO?

Az ICO az Initial Coin Offering rövidítése. Ez egyfajta kriptovalutákon alapuló közösségi finanszírozás, mely elképzelhető nyílt és zárt formában. Nyílt formában bárki számára elérhető, zárt formájában azonban csak előre meghatározott kör vásárolhat a kibocsátott kriptovalutából. 

ICO-n keresztül tőkét vonhatnak be általában startupok de bármilyen más cég is, csak úgy, mint a nagy múltra visszatekintő IPO-k (Initial Public Offering – nyilvános részvénykibocsátás egy szabályozott tőzsdén). Az ICO-k lehetővé tehetik az induló vállalkozások számára, hogy elkerüljék azokat a szabályozásokat, amelyek megakadályozzák őket abban, hogy közvetlenül a lakosságtól keressenek befektetőket, az ICO tehát egy nem szabályozott pénzügyi folyamat. Ezen kívül ICO-n keresztül cégen belül tartható a kontroll, nem szükséges nemkívánatos tulajdonostársakkal együttműködni, vagy befektetési bankok kezébe adni a tőkebevonás lebonyolítását. Kockázatitőke-befektetők, bankok és tőzsdék, amelyek tőkéért cserébe nagyobb ellenőrzést és a jövőbeni nyereség bizonyos százalékát vagy közös tulajdonjogot követelhetnek meg hagyományos befektetési modell esetén, míg ezt ICO-n keresztül ezt nem tehetik meg. 

Az ICO-k meglévő szabályozásokon kívül eshetnek projekt jellegétől függően, vagy akár teljesen tiltottak lehetnek bizonyos országokban, például Kínában és Dél-Koreában. 

Seres Krisztián

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.