Mégsem egyesülnek a BNPL fintechek – a Zip és a Sezzle megállapodtak a tervezett felvásárlás visszavonásáról

A cégek közös megállapodásával, a makrogazdasági körülményekre hivatkozva fújta le az ausztrál Zip amerikai riválisa, a Sezzle felvásárlását.

Az akvizíciót eredetileg az év elején jelentették be, amellyel a Zip globális terjeszkedési terveit, különösen az amerikai piacra lépését kívánta fellendíteni. Az Ausztrál Értéktőzsdének (ASX) tett bejelentésében a Zip a „jelenlegi makrogazdasági és piaci fejleményekre” hivatkozik a visszalépés okaként. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Zip elállt volna amerikai terveitől is, mint írják: „az Egyesült Államok továbbra is az egyik legfontosabb piaca és fókuszterülete a vállalatnak, jelentős üzleti lehetőségeket rejt számára”.

Az egyesülés megszakításáról szóló megállapodás részeként a Zip 11 millió dollárt fizet a Sezzle-nek az ügylettel kapcsolatos kiadások, többek között a jogi és számviteli költségek fedezésére.

„Úgy véljük, hogy a Sezzle-lel kötött fúziós megállapodás kölcsönös felbontása a jelen helyzetben a Zip és részvényeseinek érdekeit szolgálja, és lehetővé teszi a Zip számára, hogy a jelenlegi környezetben stratégiájára és alaptevékenységére összpontosítson”

– mondta Diane Smith-Gander, a Zip igazgatótanácsának elnöke.

A hónap elején a Business News Australia arról számolt be, hogy a Zip bezárja a Pocketbook nevű pénzkezelő alkalmazását, míg a Sky News a múlt héten adott hírt arról, hogy a cég alig egy év után kivonulna az Egyesült Királyságból. Tisztán látszik tehát, hogy a vállalat valóban az alapvető BNPL szolgáltatásaira tervez fókuszálni, szűkítve kínálatát és mérsékelve földrajzi terjeszkedését.

Forrás: Fintech Futures

B.T.

Borító: Scott Graham / Unsplash

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.