Megnyíltak a pénzcsapok

Az év végével sokszor lelassulnak a befektetések a fintech szektorban. A befektetők és a vállalatok is szívesen halasztják az újév elejére a következő nagy tőkebevonási kört és az évzárásra fókuszálnak. Az elmúlt hetekben ennek mégis a szöges ellentéte történik: megnyíltak a pénzcsapok és kifejezetten nagy összegek landoltak a különböző vállalatoknál.

Minden, ami kripto

Az ember azt hinné, hogy a kriptoszektor szereplői felé elzáródnak a pénzcsapok, pedig ez egyáltalán nincs így. A szingapúri Amber Group 300 millió dollárt vont be befektetőitől, ami az egyik legnagyobb ilyen esemény az elmúlt hónapokban. A vállalat célja, hogy a kriptovalutákkal kapcsolatos pénzügyi szolgáltatások epicentruma legyen. 

Az Amber Group termékpalettája kriptokereskedési, eszközkezelői, valamint likviditásmenedzsment szolgáltatásokat is tartalmaz. A WhaleFin platformon keresztül közvetlenül is kiszolgálják a kriptoba fektetni akaró lakosságot. Továbbá az intézményi szolgáltatókat is támogatják a színvonalas szolgáltatások kínálatában. 

Digitalizálódnak a jelzáloghitelek

A második helyet egy kanadai fintech, a Nesto vitte el a maga 80 millió dolláros befektetésével. A vállalat digitális jelzálog platformmal rendelkezik, ahol a látogatók összeállíthatják és igénybe vehetik a számukra ideális konstrukciót. A vállalat alacsony kamatokat, digitális ügyfélélményt és egyszerű igénylési folyamatot ígér ügyfeleinek. 

Első pillantásra a Nesto ígéretes tevékenységet végez. Egy elavult, rengeteg papírmunkával járó hagyományos pénzügyi folyamatot digitalizál, mindezt ügyfélbarát feltételek mellett. A hitelezés viszont makacs dolog. Ha valaki alacsonyabb kamatokat kínál és olyan ügyfeleket is kiszolgál, akiket a bankok elutasítanak, a portfólió nagy eséllyel nem teljesít majd jól. Érdemes tehát mérsékelt lelkesedéssel kezelni az ilyen törekvéseket, legyenek bármily szimpatikusak a kitűzött célok. 

Mindenhol ott van a mesterséges intelligencia

Az ősz meghatározó trendje volt, hogy a fogyasztókat közvetlenül kiszolgáló (azaz B2C) fintechek helyett sokkal inkább azok a B2B cégek jutnak befektetéshez, akik a pénzügyi szolgáltatóknak kínálnak technológiát, infrastruktúrát. Ez a tendencia a mostani dobogón is visszaköszön, a második helyezett Vic.ai is pénzügyi szereplőket támogat megoldásaival. 

Egész pontosan könyvelő cégeket és nagyvállalatok pénzügyi osztályát veszik célba szolgáltatásaikkal. A Vic.ai pénzügyi automatizmusok és mesterséges intelligencia segítségével teszi gyorsabbá és hibamentessé a különböző folyamatokat, például a kintlévőségek kezelését. Most 52 millió dollárral gazdagodtak, így a jövőben egyre több ügyfelet támogathatnak a hatékony pénzügyi folyamatok megteremtésében.

(Forrás: Crunchbase)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.