Még várni kell a blokklánc technológia elsöprő sikerére

A Digital Hungary interjújának részlete következik:
A Bitcoin tőzsdei árfolyama segített a krpitovilág népszerűsítésében, de nem ezen fog múlni a blokklánc technológia sikere. A Blockchaineum nevű csapat egyik alapítója, Czeglédi Tamás kihangsúlyozta, hogy a gazdaságpolitikában is fontos szerepet tölthet be a blokklánc, hiszen világszerte 20 milliárd dollárt gyűjtöttek a kkv-k token-kibocsátások révén.

– Ha jól tudom, akkor önök a Blockchaineum kezdeményezés keretében az elsők közt kezdtek alaposabban foglalkozni a kriptovalutákkal és a blokklánc technológiával Magyarországon, igaz?
– Időrendben biztosan nem mi voltunk az elsők, de igyekeztünk igen átfogóan, igen alaposan feltérképezni és megismerni ezt – a még ma is újdonságnak számító – hatalmas területet.

– Mi volt az indulás háttere?
– Jó alapról indultunk, mert a legmagasabb intelligenciahányadossal rendelkező személyeket tömörítő Mensa HungarIQa Egyesület keretein belül kezdtük a munkát. Itt zseniális matematikusok, informatikusok és programozók mellett olyan szakemberek csatlakoztak hozzánk már kezdetben is, akik komplexebben, nem pusztán a technológiai újdonság oldaláról, tudták szemlélni a témát. Persze mi is azzal kezdtük, hogy mindent elolvastunk, meghallgattunk, és persze kriptovaluta bányászgépeket építettünk, jobbára a magunk kíváncsiságától hajtva. Persze ahhoz, hogy nagyon nagy nyereséget érjünk el, jóval előbb kellett volna bekapcsolódnunk…

– Milyen előnyt jelentett még a Mensa Hungariqa-féle támogatás?
– Egy hátteret, ahol hatékonyan tudunk információt cserélni, és egyben forrást változatos hátterű szakemberekhez, ami nagy előny a rugalmas működéshez, hiszen a magasabb bizalmi szint miatt könnyebben tudunk alkalmazkodni. és nem feltétlenül csak egy-két irányból, hanem számos szakterületről érkező szakember fogott a munkához. Ebből kifolyólag olyan kérdéseket is sikerült már az elején feltennünk, amit másoknak nem feltétlenül. Megnéztük ugyanis azt is, hogy mi az, amiből hiány van a kriptovilágban, a blokklánccal foglalkozók körében, hol van lehetőség arra, hogy értelmeset alkossunk ebben a hatalmas ökoszisztémában.

– Milyen irányba indultak?
– Hamar a rendezvények, oktatások és saját projektek irányába mozdultunk. Azt láttuk, hogy kevesen értik a technológiában rejlő potenciált és még kevesebben képesek holisztikusan szemlélni azt. A technológia komplex, hiszen több tudományt is érint, így mindenki a saját szakterülete felől közelíti meg. A régóta ígért, a blokklánchoz kapcsolódó óriási változások csak akkor következhetnek be, ha megjelennek a valós blockchain projektek, applikációk. Vagyis a tömeges elterjedés szorosan összefügg azzal, hogy a vállalkozások mikor kezdik átlátni, hiszen ők fogják megrendelni az alkalmazásokat. És jelenleg itt van a gond: kevesen értik a technológiai és üzleti korlátokat és lehetőségeket egyszerre. Így, legtöbbször az is gondot jelent, hogy megítéljék, egy adott ötletet érdemes, célszerű-e blokkláncra ültetni, és hogy működtethető-e mindez profitábilisan, akár csak elvben is. Vagyis, hogy lenne-e a blokkláncnak hozzáadott értéke. . Ezért azt vállaltuk, hogy elsősorban az edukációban igyekszünk előre lépni, erre fűzzük fel a rendezvényeket, saját projekteket, tanácsadásunkat, és a kutatási munkacsoportunkat is.

Teljes interjú

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.