Kereskedj tokenizált tűzijátékkal!

Budapesten javában folynak a szombatra halasztott Szent István-napi tűzijáték előkészületei. A 21 órakor kezdődő fényjáték alatt több mint 40 ezer pirotechnikai effektet indítanak el hajókról és két fővárosi hídról. A tűzijátékok látványa évezredek óta lenyűgözi a közönséget. A Macy’s üzletlánc arra is talált megoldást, hogy hogyan birtokolhatja és őrizheti meg nézője az egyszeri és megismételhetetlen tűzijáték élményét.

A szabadtéri ünnepségekhez szükséges ideális időjárást egyelőre nem, az élmény maradandóságát és megmásíthatatlan megőrzését viszont már képes biztosítani egy amerikai üzletlánc. A Macy’s közel fél évszázada minden évben megrendezi július 4-i ünnepségét. A Függetlenség Napja alkalmából rendezett tűzijáték 46 éves hagyománya idén modern, NFT és Web3 elemekkel tarkított csavart kapott. Az üzletlánc már korábban, hálaadás idején is adott ki NFT kollekciót. A Macy’s Fireworks ingyenes digitális gyűjteménnyel a fiatalabb korosztályt szerették volna megszólítani.

A Macy’s más cégekhez hasonlóan valódi potenciált lát benne, hogy NFT elemekkel bevonzza azokat a fiatal vásárlókat is, akik szeretik a nagyszabású ünnepségeket, de a hagyományos médiával szemben a digitális csatornákat kedvelik. Az ingyenes kollekció nem a gyengélkedő NFT piacból és a gyűjtemény tranzakciós értékéből profitált. A cél a közösségépítés és a közönség aktiválása volt, hogy minél többen csatlakozzanak a Macy’s Discord csatornájához egy digitális emlék reményében. A Discord eredetileg a videojátékok köré szerveződő csoportos beszélgetések platformja volt, mostanra azonban egyre több cég ismeri fel, hogy remek csatorna a nehezen elérhető Z generáció megszólítására. A tűzijáték NFT-k mellett a metaverzumban viselhető tárgyak egy sorozatát is kiadta az üzletlánc.

A nem helyettesíthető tokenek egyedi, lemásolhatatlan digitális alkotások a digitális térben, amelyek birtoklása jó befektetés is lehet, igaz magas pénzügyi kockázatot hordoznak. 

A tűzijáték megörökítése és tokenizációja már több kortárs alkotónak is eszébe jutott. Egy kínai művész, Cai Guo-Qiang már több puskaporon és fényjátékon alapuló kollekciót adott ki, de több hasonló projektet látni az NFT piactereken.

Bár Magyarország állami szinten is nyitott a blokklánc megoldásokra és az NFT kereskedelemre, az augusztus 27-i Szent István-napi ünnepség egyelőre a hagyományos módon és nem a tokenizáció segítségével építi a közösségi szellemet.

(Borítókép: illusztráció / Forrás: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.