Lendületben van a Capchase

Folytatja növekedését a Capchase, az egyik legizgalmasabb amerikai fintech. A nemrég lezárult Series B finanszírozási fordulóban a vállalat 80 millió dollárhoz jutott patinás befektetőitől. A Capchase cégtulajdonosoknak teszi lehetővé, hogy felhígulástól mentesen vonjanak be friss tőkét (angolul anti-dilutive capital raise), vagyis részesedésük csökkenése nélkül férjenek hozzá további forrásokhoz. 

A vállalat 2020-ban jött létre. Szolgáltatásuk lényege, hogy a startupokat segítik a jövőbeli, kiszámítható bevételek készpénzre való átváltásában. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a befektetők nem részesedésért cserébe fektetnek be, hanem azért, hogy a később beérkező bevételek egy része őket illesse meg. Ez lehetővé teszi, hogy a vállalat tulajdonosai megőrizzék részesedésüket, a befektetők pedig kedvező hozamot realizáljanak a jövőben. Az ügyleteknek természetesen feltétele, hogy a jövőbeli bevételek nagy eséllyel realizálásra is kerüljenek.

Megalakulása óta a Capchase közel háromezer amerikai és európai vállalatot segített a tőkeszerzésben. Tevékenységük eddig több, mint kétmilliárd dollárnyi finanszírozás létrejöttét eredményezte összességében. A vállalat becslései szerint a közreműködésükkel folyósított tőke nagyjából 15 százaléka került nők és etnikai kisebbségek által alapított startupokhoz. Ez az arány jelentősen nagyobb, mint a hagyományos kockázati tőkealapok esetén tapasztaltak. A Capchase egyébként a jelentős brit érdeklődésre való tekintettel februárban nyitotta meg londoni irodáját.

“A jelenleg uralkodó gazdasági körülmények között az alapítóknak új lehetőségeket kell adnunk vállalatuk finanszírozására. Nem fog többé mindenkinél beválni ugyanaz a módszer. Alig tizennyolc hónapos működésünk során hatalmas étvágyat tapasztaltunk az olyan növekedési tőke iránt, ami rugalmas, gyors és képes kiegészíteni a hagyományos finanszírozási módszereket, például a kockázati tőkét,” – fogalmazott Miguel Fernandez, a Capchase vezérigazgatója. A CEO hozzátette, “küldetésünknek tekintjük, hogy a vállalati finanszírozás minden elemét automatizálttá tegyük ügyfeleinknek.”

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.