Kriptót ad ügyfelei kezébe a bank

Már a második bank mutatott be saját stablecoint Ausztráliában. Az ANZ után a NAB is bevezet egy ausztrál dollárhoz kötött kriptovalutát. A lépés egyértelmű kiállás a blockchain technológia mellett egy, a kriptszektor számára igazán megterhelő időszakban.

Várhatóan az év közepén kerül piacra az AUDN névre keresztelt stablecoin. Az árfolyamát 1 ausztrál dollárban határozták meg – minden egység mögött valódi dollárfedezet lesz. Az Algoeand és az Ethereum nyilvános blockchain hálózatokon fog futni. A NAB úgy látja, hogy a blockchain technológiának kiemelt szerepe lesz a pénzügyi szektor evolúciójában, ezért is vezeti be a digitális fizetőeszközt.

“Mindenképpen hiszünk abban, hogy a blockchain technológiának vannak olyan elemei, amelyek a pénzügyek jövőjének részét fogják képezni […] Úgy látjuk, hogy [a blockchain] képes azonnali, átlátható, inkluzív pénzügyi megoldásokat biztosítani.”

– Howard Silby, innovációs igazgató, NAB

Az AUDN stablecoin használati eseteire három példát is hozott a bank:

  • a megkötött szén-dioxidot reprezentáló karbonkreditek kereskedését;
  • a nemzetközi utalások hatékonyabbá tételét; valamint
  • az értékpapír-visszavásárlások (repó-tranzakciók) támogatását.

A NAB kilenc hónappal követi az ANZ-t a bejelentéssel. Az AZN még tavaly márciusban rántotta le a leplet az A$DC stablecoinról, amit ugyancsak nemzetközi utalásokra és karbonkredit-kereskedésre lehet használni. Ők 30 millió tokent bocsátottak ki, érdekes lesz megfigyelni, hogy a NAB mekkora értékben áll ki a projekt mellett.

A két bank önálló kezdeményezései előtt mellesleg terítéken volt egy több bank által használt stablecoin létrehozása. Ausztrália négy nagy bankja, az ANZ és NAB mellett még a CBA és a Westpac is érdekelt volt. Nem egyedi a történet. Az Egyesült Államokban a JPMorgan házon belül már több éve használ egy saját stablecoint, a JPM Coint, valamint a USDF stablecoin projektje mögé több bank is beállt.

(Forrás: Cointelegraph, Finextra)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.