Rekordot döntöttek a klímaváltozás elleni harcban

A klímavédelmi fintech cégek 2,9 milliárd dollárnyi befektetést kaptak tavaly – többet, mint korábban valaha. Ez egy óriási ugrás a 2021-es évhez képest, több mint 141 százalékkal emelkedett a befolyt pénz összértéke.

Érdekes, hogy az európai startupok 1,4-szer több befektetést kaptak, mint egyesült államokbeli társaik, dacára az amerikai piac jól ismert élénkségének.

Európán belül Franciaország vezeti a sort. Összesen 770 millió dollárnyi tőkét vontak be vállalkozásai. Ebből az összegből oroszlánrészt vállalt az EcoVadis, amely novemberben 500 millió dollárral gyarapította vagyonát.

A következő helyen az Egyesült Királyság áll 562 millió dollárjával. Egy nagyobb ugrás után pedig Izland, Németország és Svájc is 100 millió dollár környékén állt meg.

Mivel foglalkoznak a klímavédelmi fintech cégek?

A legtöbb pénz, 970 millió dollár az úgynevezett „karbon könyvelő” vállalkozásokba ment. Ők jellemzően olyan szoftvermegoldásokat fejlesztenek, melyek segítenek különböző folyamatokhoz kibocsátási értékeket csatolni. Hozzájuk tartoznak a fintech szektorban is népszerű karbonkalkulátorok, amelyek egy vásárláshoz is képesek kibocsátást párosítani, és ezzel karbonlábnyomot számítani.

Azok a cégek sem panaszkodhattak, amelyek kivonják, valamint megkötik a légkörben található szén-dioxidot. A karbonsemlegesítő startupok 505 millió dollárt kaptak. A dobogó legalsó fokára pedig a karbonkredit-kereskedésben utazó vállalkozások fértek fel 400 millió dollár bevont tőkével.

A többi klímavédelmi terület, amelyre jelentős tőke érkezett be a következő:

  • klímakockázat-menedzsment;
  • fenntartható bankolás;
  • ESG-jelentés;
  • ellátási lánc elemzés;
  • klímavédelmi decentralizált pénzügyek; valamint
  • a társadalmi hozzájárulást előtérbe helyező befektetések (impact investing).

Kifejezetten érdekes, hogy nagyrészt fiatal startupokról van szó. A vizsgált befektetések 56 százaléka volt elő-magvető, vagy magvető finanszírozási forduló. Az ilyen fázisokban akár még kész sincs a teljes termék, vagy először kér pénzt külső befektetőktől a cég.

(Forrás: Sifted)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.