Közelebb az eurórendszer változása

Öt új vállalat csatlakozott a digitális euró jelenleg futó kutatásaihoz – jelentette be az Európai Központi Bank (EKB). A partnereket 54 jelentkező közül választották ki és már feladataikra is fény derült.

Még áprilisban tette közzé felhívását az EKB, amelyben felhasználói felületek tesztelésére keresett partnereket. A felhasználói felületeken fogják vizsgálni a jelenlegi digitális euró háttérrendszerek működését.

A több hónapos értékelési folyamat után öt vállalatot választottak ki, amelyek a következő használati esetek felhasználói felületeiért felelősek:

  • CaixaBank – peer-to-peer, azaz felek közötti közvetlen, online fizetések;
  • Worldline – peer-to-peer, azaz felek közötti közvetlen, offline fizetések;
  • EPI  – a fizető fél által kezdeményezett POS-fizetések;
  • Nexi – a fizetést fogadó fél által kezdeményezett POS-fizetések;
  • Amazon – e-kereskedelmi fizetések.

Jelenleg még igencsak kezdetlegesek a tesztek. Az EKB külön hangsúlyozta, hogy a pályázaton kiválasztott partnerek kizárólag prototípus felületeket fejlesztenek. Nincs semmiféle garancia afelől, hogy azokat a jövőben élesben is használják majd.

Maga a digitális euró projekt egyébként még a vizsgálati fázisban tart. A két éves időszak 2021 októberében kezdődött meg és várhatóan 2023 októberében ér véget. A felhasználói felületek prototípus tesztelése 2023 első negyedévében érhet véget – ekkor kerülnek nyilvánosságra az eredmények is. 

Mit várhatunk a digitális eurótól?

A digitális eurót övező kezdeményezések a pénzügyi digitalizációra igyekeznek reagálni. Fontos, hogy csak akkor lesz digitális euró, ha az kompromisszumok nélkül képes elősegíteni egy fejlettebb pénzügyi rendszer létrehozását. Christine LaGarde, az EKB elnöke és Fabio Panetta, az EKB igazgatói tanácsának tagja három fő elvárást fogalmazott meg a digitális pénzemmel szemben.

Először is megfelelően ki kell szolgálnia az emberek igényeit. Több kutatás is arra jutott, hogy az emberek a következő jellemzőknek tulajdonítanak nagy jelentőséget:

  • a fizetőeszköz széleskörű elfogadottsága,
  • egyszerű használhatóság,
  • gyors és alacsony költségekkel járó tranzakciók, valamint
  • biztonság és fogyasztóvédelem.

Ezeken felül a kereskedők számára az is fontos, hogy a digitális eurót az általuk jelenleg is használt rendszerekbe is be lehessen építeni.

Mindemellett a digitális eurónak ki kell terjesztenie a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést. A digitális jegybankpénzek kapcsán az egyik leggyakrabban emlegetett előny, hogy az alacsony banki lefedettséggel rendelkező országokban képesek kiterjeszteni az emberek pénzügyi lehetőségeit. Míg az Európai Unióban viszonylag magas a banki szolgáltatásokhoz közvetlen vagy közvetett hozzáféréssel rendelkezők aránya, a digitális eurónak muszáj lesz javítania ezen az értéken.

Végül a magánélethez való jog és a személyes adatok védelme is kiemelt fontosságot élvez. Végső soron az embereké a döntés, hogy mennyi információt szeretnének megosztani magukról – persze az érvényes törvényekhez igazodva.

Alternatíva a kutatások idejére – euró stablecoinok

Bár már a vizsgálati fázis közepénél vagyunk, a digitális euró még nagyon messze van. Amíg az esetleges bevezetésre várunk, a hagyományos euró mellett az euróhoz kötött stablecoinok is egy közeli alternatívát kínálhatnak.

A jelenlegi két legnagyobb stablecoin kibocsátó, a Tether és a Circle is rendelkezik euróhoz kötött stablecoinnal. Az előbbihez tartozik a Euro Tether (EURt), az utóbbihoz pedig a Euro Coin (EUROC). A Circle stablecoinjáról részletesebben is írtunk júliusi piacra kerülése kapcsán. A kettő között a legfőbb különbség a stablecoinok értékét adó eurófedezet. Míg a Circle bátran hivatkozik letétbe helyezett euro készleteiről, a Tether tartalékait nagyobb bizonytalanság övezi.

(Forrás: EKB)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.