Itt a válasz az Alzheimer-kór pénzügyi kihívásaira

Szeptember 21-e az Alzheimer-kór világnapja. Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk néhány itthon is hasznos pénzügyi tippet, valamint nemzetközi fintech példát, amelyek segíthetnek szeretteink támogatásában és betekintést adnak a piacon jelen lévő lehetőségekbe.

A demenciával, azaz fokozott időskori szellemi leépüléssel élők száma világszerte 55 milliót tett ki 2020-ban. Már Magyarországon is jelentős az érintettek száma – tavaly 250 ezer ember esetében diagnosztizáltak valamilyen demenciához kötődő betegséget. Sajnos a számok csak nőni fognak, 2030-ra már 78 millió beteg lehet, kezelésük költségei pedig elérhetik a 2800 ezer milliárd dollárt.

A demencia egy gyűjtőfogalom, amely számos betegséget magába foglal. Az egyik leggyakoribb ilyen betegség az Alzheimer-kór, amely bizonyos fehérjék agyban való felhalmozódásával alakul ki. Legfőbb kognitív tünetei az emlékezetkiesés, valamint a beszédben, a mozgásban és a tárgyak, személyek felismerésében kialakuló zavartság. Ezek mellett felléphetnek nem kognitív tünetek is, mint a téveszmék (szorongás, félelem, depresszió) kialakulása, a motivációs hiánya, a személyiségváltozás és az alvászavar.

A szellemi leépülés az élet minden területét érinti, így a pénzügyeket is. Főleg a feledékenység és a megvezethetőség kapcsán merülnek fel a problémák. Az érintettek gyakran elfelejtik, hogy mikor és mennyi készpénzt vesznek fel, amelyet egyébként is hajlamosak feleslegesen elkölteni vagy elveszíteni. Továbbá nehezebben tartják a határidőket és késve, vagy egyáltalán nem fizetnek be számlákat. Ami pedig továbbra is aggasztó, hogy fogékonyabbak a pénzügyi csalásokra.

A demencia egyik legjellemzőbb betegségeként az Alzheimer-kór társadalmi súlya megkérdőjelezhetetlen. Sokan viszont nem ismerik a rendelkezésükre álló eszközöket, amelyekkel segíthetnek a hozzájuk közel álló érintetteknek.

Tippek a pénzügyi problémák kezelésére

Fontos, hogy minden Alzheimer-kóros rendelkezzen egy meghatalmazottal, aki képes eljárni a nevében a banki ügyintézés során. Ezáltal sokkal egyszerűbbé válik az esetlegesen felmerülő problémák kezelése. Sokan meghatalmazotti státusz nélkül kezelik szeretteik pénzügyeit, azonban a jogi megfelelés végett egyrészt kötelező, másrészt érdemes is hivatalosan létrehozni ezt a kapcsolatot.

A túlköltekezés és a felesleges készpénzfelvétel elkerülése végett érdemes limiteket beállítani az Alzheimer-kórban szenvedők bankszámláján. Akár egy megszokott debitkártyán, akár egy prepaid, azaz előre meghatározott összeggel feltöltött kártyán is meg lehet oldani a korlátozások beállítását.

Az időszerű számlabefizetést ismétlődő kifizetésekkel, utalásokkal lehet megoldani. Számos banknál igénybe vehető ez a szolgáltatás, így könnyebb elkerülni a késői vagy teljesen elmaradt kifizetéseket. Telekommunikációs számlák esetén segítség, ha fix összegű díjcsomagot használ az ügyfél, rezsiszámláknál viszont elengedhetetlen az átalány fizetés, hogy működőképes legyen ez a megoldás.

A felvázolt tippek közül csalárd tranzakciók és a felesleges költekezések követése igényli a legtöbb erőforrást. A meghatalmazottnak ez esetben legalább havi rendszerességgel végig kell böngészniük a vásárlási tételeket. A potenciális pénzügyi csalások jellemzően ismeretlen tételek lesznek, a felesleges költekezések pedig akár a megszokottnál több tételből vagy elköltött összegből is felismerhetők.

Hiánypótló fintech megoldások

Még júliusban számoltunk be a brit Sibstarról, amely bankkártya-szolgáltatásával könnyíti meg a betegek és ápolóik mindennapjait. Jane Sibley, a cég alapítója első kézből tapasztalta meg, hogy milyen nehéz felügyelni egy Alzheimer-kóros pénzügyeit. Egyedül élő édesanyja egy időben egyre több pénzt vesztett el memóriazavara miatt és egyre gyakrabban vált csalások áldozatává.

Ennek a problémának a megoldására állt elő a Sibstar ötletével. A fintech startup egy bankkártyát, és egy kezelőalkalmazást kínál a betegeknek és ápolóiknak. Az Alzheimer-kórosok igényelhetik a bankkártyát, megtartva függetlenségüket; az ápolók pedig az alkalmazáson keresztül segíthetik elő a felelős pénzügyi magatartást. Ezt az egyenleg kontrollálásával, költési limitek beállításával, valamint a készpénzfelvétel korlátozásával tehetik meg.

Az Atlanti-óceán túloldalán az amerikai SilverBills a mindennapi költekezés helyett a havonta esedékes számlabefizetések területén nyújt támaszt. Funkciói minden potenciális problémára kitérnek:

  • biztosítja az időbeli fizetést,
  • automatikus hibaészlelést kínál,
  • felügyeli és kiszűri a csalárdnak vagy indokolatlannak tűnő számlákat.

Mindezt úgy, hogy nem csak számítógéppel lehet igénybe venni szolgáltatásait. Miután az ügyfelek regisztrálnak – akár önállóan, akár segítséggel – telefonon keresztül, egy alkalmazott segítségével is megoldhatják az ügyintézést a felületen. Számláikat pedig e-mailen, postán, SMS-ben vagy akár faxon keresztül is megkaphatják.

Az Alzheimer-kórosok támogatása a legmagasabb szinten

Míg a Sibstar és a SilverBills hiánypótló szolgáltatások, az általuk kínált szolgáltatások jellemzően hagyományos eszközökkel is pótolhatók – igaz, nem feltétlenül ennyire összeszedve, kifejezetten az Alzheimer-kórosoknak kifejlesztve. Technológiai szempontból jóval magasabb szintet képvisel a Carefull, egy mesterséges intelligencia által vezért platform, amely egyszerre több területen is segíti az időseket.

A Carefull az idősek pénzügyeiért, biztonságáért és fontos dokumentumaiért is felelősséget vállal. A platform tüzetesen átvizsgálja ügyfelei pénzügyi kivonatait, így képes szokatlan viselkedési mintákat felismerni. Ezáltal segíti a csalásmegelőzést, valamint orvosi diagnózis előtt is felismerheti az Alzheimer-kórra jellemző költekezési magatartást.

A pénzügyeken túl két fontos területen is segít a platform. Először is felügyeli, hogy az ügyfelek adatai megjelennek-e bárhol máshol az interneten. Így az esetleges adatszivárgások időben felismerhetők, és a felhasználók megtehetik a szükséges lépéseket a személyazonosság-lopás elleni védekezés jegyében. Végül jelszó- és dokumentumkezelő szolgáltatásokat is nyújt, amelyekkel megkönnyíti a mindennapok során felmerülő dokumentációt.

(Forrás: AARP, Neurológiai KözpontNIA)

(Borítókép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.