Bankkártya segít az Alzheimer-kóros betegeknek

Világszerte 55 millió embernél diagnosztizáltak Alzheimer-kórt, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár. Főleg az idős korosztályokat érinti a betegség, ami nagy kihívásokkal jár a hétköznapok során. A Sibstar viszont olyan bankkártyát dobott a piacra, ami jelentősen segítheti a betegek és ápolóik életét.

Az Alzheimer-kóros betegek számára fokozottan nehéz pénzügyeik kezelése, főleg akkor, ha egyedül élnek. Megeshet, hogy a kelleténél többször vesznek le pénzt naponta, elvesztik készpénzüket és bankkártyájukat, vagy pénzügyi csalások áldozataivá válnak. Éppen az ilyen problémák elkerülése miatt fontos a megfelelő kontrollok beállítása.

A Sibstartól egyszerűen lehet bankkártyát igényelni, amelyen többféle korlátozás is beállítható. Ilyen a maximális heti vagy havi költekezés összértéke, a lehetséges napi pénzfelvételek száma, valamint az egyenleg automatikus újratöltése egy bizonyos összegig. A kéretlen tranzakciók felismerését valós idejű értesítések segítik, elkerülésüket pedig egy azonnali kártya-befagyasztási funkció.

A fintech megoldás létrehozásában nagy szerepet vállalt a Mastercard, ugyanis a kártyatársaság szakemberei segítettek a pénzügyi kérdések megoldásában. Az Alzheimer’s Society akcelerátor programja finanszírozta a fejlesztést. A Sibstar most nettó nyereségének 7,5 százalékával viszonozza a szervezet segítségét, amit szolgáltatásának 5,99 fontos havidíjából szed be.

Az alkalmazást és a hozzá tartozó bankkártyát többféleképp is használhatják a betegek és ápolóik. Mindkettő maradhat a betegnél, azonban ez fokozott kockázatokkal jár. Ugyanakkor az alkalmazást kezelheti az ápoló, aki képes felelősen beállítani a különböző korlátozásokat, a beteg pedig nem veszít autonómiájából és kedvére használhatja a bankkártyát.

Az autonómia mégpedig nagy fontossággal bír az érintettek számára. Főleg az idősebb embereknek, akik gyakran beszélgetnek el vásárlás közben bolti dolgozókkal és ismerőseikkel. Egy tanulmány szerint már egy órányi közösségi interakció is javíthat az Alzheimer-kórosok életminőségén.

Forrás: Finextra, Mastercard

Qayum Dániel

Borító: Sibstar

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.