A világjárvány következtében 225 milliárd fontra emelkedett a kamatmentes letétben lévő megtakarítások mértéke Nagy-Britanniában. Erre válaszul az országban 15 millió ügyféllel rendelkező Aviva biztosítási óriás a Raisin megtakarítási szolgáltatásokat nyújtó fintech céggel együttműködve egy platformot indít, ahol a felhasználók kamatért cserébe leköthetik pénzüket. Az új online piactéren az ügyfeleknek lehetőségük lesz számos bank megtakarítási számlái közül válogatni.

A félretett tartalékok mértéke a koronavírus-járvány során rekordmértékben, 125 milliárd fonttal növekedett, azaz háztartásonként 5 ezer fonttal, a banki kamatok azonban továbbra is történelmi mélyponton vannak napjainkban. A Raisin, amely az open banking adta lehetőségek révén találja meg felhasználói számára a lehető legkedvezőbb kamatokat, korábban már működött együtt hasonló szolgáltatás kialakításában az AJ Bell és a Willis Owen befektetési platformokkal.

Katharina Lueth, a Raisin európai igazgatóhelyettese és nagy-britanniai elnöke azt nyilatkozta: „Az Aviva Save Raisinnel közös elindítása egy jelentős lépésnek számít a letétek jövőjére nézve és a fintech szektor számára. Decemberben a brit megtakarítási piacon a letéti számlákra érkező összegek együttesen 20,9 milliárd fontot tettek ki, ami további növekedést jelentett a szintén magas, novemberi 18,4 milliárdos összeghez képest. Ennek eredményeképpen a Bank of England 1600 milliárdra becsüli a háztartások megtakarításának mértékét, ebből aggasztóan sok, 225 milliárd font áll kamatmentes megtakarítási számlákon. Az ilyen partnerségek igazolják annak fontosságát, hogy új módszereket találva lehetővé tegyük ügyfeleink számára, hogy könnyedén elérhessenek magasabb kamatokat és optimalizálhassák megtakarításaikat.”

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond