Kalandozások a blockchain világában

A fenti címmel hirdetett szakmai eseményt a blockchain technológiával kapcsolatban a FintechZone. A csütörtök délután megrendelkezésre kerülő webinárium legfőbb célja az volt, hogy bevezesse az érdeklődőket a blockchain technológia és az azzal gyakran együtt emlegetett kriptovaluták világába. Erre a szervezők szerint azért is van nagy szükség, mert a terület egyre többeket tart lázban, a hiteles információk felkutatása azonban nem egyszerű feladat.

Az eseményen először Ritter Tamás, a Canecom szenior termék stratégája tartotta meg előadását. A szakember a blockchain történelmének áttekintése mellett bemutatta annak legfőbb tulajdonságait és előnyeit is. Mint elmondta, fontos, hogy megtaláljuk azokat az eseteket, amikor valóban érdemes építeni a technológiára. Ezekben az esetekben viszont érdemes élni a lehetőséggel, hiszen a blokklánc valóban magas fokú decentralizációt, transzparenciát és egyenlőséget biztosít használóinak. 

A folytatásban egy kerekasztal beszélgetésre került sor. Szegő Dániel, az elosztott főkönyvi technológia (distributed ledger technology) szakértője (aki ebben és ebben az adásban a Fintech Világa – Blockchain Percekben is feltűnt már), valamint Ritter Tamás beszélgettek egymással. A felek megvitatták a területet érintő legfontosabb kihívásokat, valamint jelenlegi a legizgalmasabb felhasználási módokat. Szó esett többek között az NFT-kről (nem helyettesíthető tokenek), a DeFi-ról (decentralizált pénzügyek), illetve a CBDC-kről (digitális jegybankpénzek). 

Az eseményt Kubatov Márk, a Canecom alapítójának előadása zárta. A szakember elsősorban a blockchain technológia és a fenntarthatóság viszonyáról beszélt. Elmondta, noha korábban jogosan merültek fel kritikák a hatalmas áramfogyasztás negatív környezeti hatásaival kapcsolatban, a közeg szereplői jelentős előrelépést értek el ezen a fronton. A bitcoin és egyéb proof-of-work rendszeren alapuló kriptovaluták bányászata továbbra is nagy terhet ró a környezetre, de Kubatov ezen a fronton is ígéretes kezdeményezésekről tájékoztatta a hallgatóságot. 

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.