Justin Bieber hatalmasat bukott

Justin Bieber NFT befektetése néhány hónap alatt 94.5%-ot vesztett értékéből. Az értékcsökkenést csak tovább gyorsította az FTX nevű kriptotőzsde novemberi csődje.

A november 11-én csődeljárást kezdeményező FTX összeomlásának következményei néhány napon belül a sportra és a szórakoztatóiparra is átterjedtek. Tom Brady, az NFL sztárja, Steph Curry, az NBA sztárja és Larry David, a “Seinfeld” alkotója is szerepel azon hírességek hosszú listáján, akiket az FTX ellen Floridában benyújtott csoportos kereset keretében perelnek.

Az NFT piac helyzete

Amiről kevés szó esik, az az a tény, hogy az FTX-botrány egy olyan kripto eszközosztályt is érint, amely a közelmúltig még nagyon is divatos volt. A nem-helyettesíthető tokenekről, vagy más néven NFT-kről már volt szó korábban, de röviden összefoglalva az NFT-k  

olyan egyedi, egymással nem felcserélhető digitális tokenek, amelyek egy blokklánc részei, és bármilyen digitális eszközhöz, például egy JPEG-hez vagy egy GIF-hez társíthatók. Megvásárlásukkal a tokent kapjuk, amely az eredeti digitális fájl tulajdonjogát jelzi.

A kriptopiacnak ezt a szegmensét a sztárok, hírességek és influencerek uralják, de most ők is megégették magukat. A Bored Ape Yacht Club (BAYC), a Yuga Labs által létrehozott 10 000 majom avatarból álló NFT gyűjteményének padlóárfolyama (“floor price”) jelenleg 57 ETH az NFTPriceFloor.com szerint. Dollárban kifejezve a padlóár, vagyis a legalacsonyabb ár, amin valaki megvásárolhat egy Bored Ape-et, körülbelül 70 000 dollár. Ez az ár 83,6%-kal alacsonyabb a tavaly áprilisi 429 000 dolláros, azaz 152 ETH-s csúcshoz képest.

Bieber bukása

Ez az értékcsökkenés különösen Justin Bieber énekest érintette, aki tavaly januárban 500 ETH-ért (ami akkoriban 1,3 millió dollárnak felelt meg) megvásárolta a Bored Ape Yacht Club kollekció #3001 számú NFT-jét. Ennek a Bored Ape-nek az ára jelenleg 59,16 ETH, ami az ether jelenlegi árfolyama alapján 71 420 dollárnak felel meg. Bieber NFT-je kevesebb mint egy év alatt több mint 1,2 millió dollárt, azaz 94,5%-ot veszített az értékéből.

A többi celeb is pórul járt

Nem a popsztár az egyetlen, akire ez negatív hatással van. Olyan hírességek is részt vettek a Bored Ape-őrületben, mint Jimmy Fallon, Snoop Dogg, Gwyneth Paltrow, Paris Hilton, Eminem és Madonna. A Coachella zenei fesztivál helyzete azonban még rosszabb. Az FTX-szel közösen fejlesztett és tavaly februárban 1,5 millió dollárért értékesített teljes NFT kollekciót mostanra zárolták, mivel a cég csődöt jelentett. A felhasználók és tulajdonosok már nem férnek hozzá ezekhez az NFT-khez és arra sincsen garancia, hogy visszakapják őket, amikor az FTX vagyonát felszámolják.

(Forrás: TheStreet)

(Borítókép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.