India már javában teszteli a digitális rúpiát

India központi bankja megkezdte a digitális rúpia nagykereskedelmi kísérleti alkalmazását, amelyet heteken belül egy kiskereskedelmi kísérlet is követhet.

A CBDC (azaz digitális jegybankpénz) használata várhatóan hatékonyabbá teszi a bankközi piacot mivel a központi banki pénzben történő elszámolás csökkenti a tranzakciós költségeket azáltal, hogy megelőzi a kockázatcsökkentő biztosítékok szükségességét. Ezt további nagykereskedelmi CBDC-kísérletek követik majd (például a határokon átívelő fizetések terén), míg egy hónapon belül elindul egy kiskereskedelmi próbaüzem a kereskedők és az ügyfelek bevonásával.

A kísérleti projektek nem sokkal azután indultak, hogy az Indiai Központi Bank közzétette a CBDC koncepcióját, amely szerint a digitális rúpia csökkentheti a fizikai készpénzkezeléssel kapcsolatos költségeket, növelheti a pénzügyi befogadást, javíthatja a hatékonyságot és ösztönözheti az innovációt a határokon átnyúló fizetések terén.

Az Indiai Központi Bank a digitális rúpia két változatának kibocsátását javasolta: kiskereskedelmi (CBDC-R) és nagykereskedelmi (CBDC-W). A kiskereskedelmi CBDC-t mindenki használhatja, beleértve a magánszektort, a nem pénzügyi fogyasztókat és a vállalkozásokat is. A nagykereskedelmi CBDC-t a kiválasztott pénzügyi intézmények korlátozott hozzáférésére tervezték. Míg a lakossági CBDC a készpénz elektronikus változata, amelyet elsősorban lakossági tranzakciókra szánnak, addig a nagykereskedelmi CBDC-t a bankközi átutalások és a kapcsolódó nagykereskedelmi tranzakciók elszámolására tervezték.

Az Indiai Központi Bank kilenc további bankot – State Bank of India, Bank of Baroda, Union Bank of India, HDFC Bank, ICICI Bank, Kotak Mahindra Bank, Yes Bank, IDFC First Bank és HSBC – tervez bevonni a kísérleti projektbe.

(Forrás: Finextra , Economic Times)

(Borítókép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.