Hol tartanak a magyar banki mobilappok világviszonylatban?

A fejlődés példátlan sebességgel halad előre a pénzügytechnológiai, azaz fintech cégek applikációinál. A napi pénzügyekben ezek zászlóshajója a Revolut Banké. A BiztosDöntés.hu szakemberei most megnézték, mennyire vagyunk lemaradva a világ ütőerétől.

2015-ös alapítása szempontjából nem számít réginek a Revolut, mégis felküzdötte magát a pénzügyi applikációk toplistájának Androidon negyedik, iOS-en harmadik helyére Magyarországon.

Ez persze nem szokatlan jelenség a nagyvilágban, de Magyarországon igen. Az, hogy jószerivel csak a legnagyobb hazai bank, az OTP Bank applikációi előzzenek meg egy külföldi applikációt, igenis nagy sikert jelez. A top 10-es listára a külföldi, napi pénzügyi használatra szánt appok közül a Revoluton kívül csak a PayPal jutott be, ők Androidon kilencedikek, iOS-en hetedikek.

A Revolut helyzetét más országokban az alábbi táblázat mutatja:

OrszágToplista helyezés AndroidonToplista helyezés iOS-en
Amerikai Egyesült Államok>50>50
Ausztria2830
Belgium2317
Csehország811
Dánia1722
Egyesült Királyság411
Franciaország2015
Hollandia2124
Horvátország43
Lengyelország66
Németország4234
Olaszország2115
Oroszország>50>50
Románia31
Spanyolország1710
Svájc2413
Svédország1619
Szlovákia2113
Ukrajna>50>50

Mint ebből látszik, nagyjából létezik egy választóvonal a volt szocialista országok és a többi uniós ország között, kivéve a Revolut székhelyének országát, az Egyesült Királyságot, továbbá a Revolutnak eddig nem sikerült az első 50 mobilalkalmazás közé kerülnie az Egyesült Államokban, Oroszországban vagy épp Ukrajnában. De a többi országban mindenütt előkelő helyeken van jelen, ezek összességében láthatóan kifejezetten globális appá teszik a Revolutot.

A hazai, mindennapi pénzügyek kezelésére szolgáló banki mobilapplikációk profilja megegyezik a Revolutéval, így az összehasonlítás ebből a szempontból is megalapozott.

Ha a jövőbe tekintünk, amelyben várhatóan a mobiltelefonnal fizetünk majd, mint ahogy szinte mindent a mobiltelefonunkkal intézünk majd, akkor ebből a szempontból a Revolut mellett a magyar mobilappok is jól állnak. Androidra mobilfizetést a CIB és a Sberbank nem kínál csak a hazai tíz nagybank közül, közülük a CIB viszont lehetővé teszik kártyái beregisztrálását a Google Pay-be, amivel fizethetünk a boltokban mobillal. Utóbbi fizetési megoldáshoz egyébként már négy bank csatlakozott a tízből, további három pedig dolgozik ezen a sajtóértesülések szerint. Az iPhone készülékeken a tíz hazai nagybankból csak a Sberbank kártyái nem használhatók érintéses mobilfizetésre.

Egy friss hazai átutalási funkció a pénzbekérés (fizetési kérelem), melynél az átutalási megbízást nem a pénz küldője, hanem a fogadója állítja össze, a küldőnek csak jóvá kell hagynia. Ez különösen hasznos előfizetések, közműszolgáltatások kiegyenlítése esetén. A Revolut mellett ezt idehaza a Budapest Bank, Erste, Raiffeisen Bank és Takarékbank négyese nyújtja a tíz nagybank közül, a bankok hatvan százalékánál tehát még hiába próbálkoznánk ezzel. Ahol próbálkozhatunk, ott sem nyújthatjuk be minden bank felé, amíg teljes körűen ki nem épül a rendszer, no de a Revolutnál is csak a rendszeren belül működik ez.

A Revolut egyik erőssége a devizaváltás, illetve az, hogy hányféle devizában képes nemzetközi pénzküldésre. Ez a funkció nekünk, magyaroknak tömegesen elsősorban a külföldi nyaralások során számít, ugyanakkor meglepő, hogy ez a banki alapfunkció csak a nagybankok 60 százalékánál érhető el (CIB, K&H, Raiffeisen, Sberbank, UniCredit és Takarékbank). A kriptovaluták váltásában pedig még egyik hazai bank sem merte követni a Revolutot, a nemesfém kereskedés ugyanakkor a CIB Bank mobilalkalmazásában is elérhető.

A mai világban jelentős versenyelőnynek számít a gyorsaság. A Revolutnál a megigényelt bankkártya az igénylést követően azonnal használható legalább az internetes fizetések során addig is, míg kézhez nem kapjuk a fizikai bankkártyát. A tíz hazai nagybank közül a K&H Bank és az MKB követi csak a Revolutot.

A bankkártya limitmódosítás szintén alapfunkció, melyet csak a Sberbank mobilalkalmazása nem nyújt a Takarékbank új appjának felzárkózása után. A bankkártya – limitmódosítás nélküli – lezárását, “befagyasztását” ugyanakkor csak a Budapest Bank, K&H Bank és MKB Bank mobilappja ismeri, pedig a mai technológiai fejlettség mellett igazából minden bank nyújthatná.

Csak a CIB Bank nyújt a Revolut mellett internetkártya megoldást, akár egyszer használható, akár állandó bankkártyaszám keretében.

Külföldi utasbiztosítást a Revoluton kívül azonban csak a K&H Bank és az OTP Bank kínál. Pedig ha belegondolunk, logikusan ez is egy elvárható szolgáltatás lenne, és nem valószínű, hogy túl nagy fejlesztést kívánna egy fix összegű utasbiztosítás eladása a bankkártyához kapcsolódóan a mobilapplikáción keresztül. Az Erste Bank George mobilappja újszerű szemlélettel közelít a keresztértékesítéshez azzal, hogy a négy főmenüpontja közül az egyik egy áruházhoz hasonló felületet hoz be, mégsem árul még utasbiztosítást. A Revolut azonban még egy olyan plusz funkciót is ismer, hogy csak azokra a napokra számolja fel az utasbiztosítás díját, amikor külföldi tartózkodást érzékel az applikáció.

A CIB Bank kínál még biztosítást mobilapplikációban – de nem kínál utasbiztosítást –, a K&H pedig lakás- és gépjárműbiztosítást is kínál, melyek nem kaphatók a Revolutnál.

A Revolut azonnal küld ingyenes push értesítést a drága SMS helyett, amint bármilyen pénzmozgás történik a számlán. Ezt a hazai nagybanki mobilappok közül szerencsére már csak a Budapest Bank, Raiffeisen Bank és a Takarékbank nem nyújtja.

A tranzakciók bizonylatai lefényképezést követően hozzácsatolhatók a tranzakciókhoz a Revolut mellett az Erste Banknál is. Így azok, akik egy kézben, egy mobilapplikációban követnék a költéseik részletezéseit, ennél a két alkalmazásnál megtehetik. A számlatörténetben böngészve teljesen logikus felhasználói igény egy korábbi átutalás ismételhetősége anélkül, hogy az átutalási sablonban lenne. A Revolut mellett a Budapest Bank, az Erste, a K&H, az MKB és az OTP applikációja képes csak erre, azaz a tíz hazai nagybank felénél ez a funkció nem érhető el.

Aki kezelt már egy sok menüpontos mobilapplikációt, az bizonyára sokat bosszankodott, ha a menüpontokat “bevarrták” az applikációba, így annak eléréséhez sokat kell görgetni. Bár ezeket a fejlesztők valószínűleg a gyakoriság szerint rendezik sorba, mégis, ha egy ritkább funkciót valaki gyakrabban használ, annak ez kevés vigasz lesz. A Revolutnál hosszan nyomva a fő funkciókat tetszés szerint átrendezhetőkké válnak. Hasonló funkciót szerencsére sok hazai nagybanki mobilapp is nyújt, csak a CIB, a Sberbank és az UniCredit appja nem.

Egy hasonlóan bosszantó funkció, hogy a bankszámlaszám nem másolható ki az applikációból egy gombnyomásra, a vágólapon keresztül. Szerencsére a Revolut mellett minden hazai applikáció nyújtja ezt a kényelmi funkciót a Sberbank mobilappja kivételével.

Divatossá vált a sötét téma, mely kíméli a szemet. A Budapest Bank, CIB Bank, K&H Bank, MKB Bank, Raiffeisen Bank, Sberbank, UniCredit Bank és Takarékbank fejlesztői ezt a funkciót még nem tartották fontosnak egy banki mobilapplikáció esetében. Az Erste mobilapplikációja viszont részben még át is színezhető, amire még a Revolut sem képes.

Ujjlenyomat-azonosítót és Face ID azonosítást szerencsére már minden bank használ.

A bankkártya használata sokféleképpen korlátozható a Revolutban, így ki/bekapcsolható az érintéses funkció, az internetes fizetés, a mágnescsíkos fizetés, a készpénzfelvételi funkció, illetve a bankkártya földrajzi használata is korlátozható. A tíz magyar bank mobilappjának egyike sem nyújt ilyen gazdag választékot, de legalább részben elérhetők ilyen korlátozások a CIB és az OTP bankoknál.

Eléggé bosszantó, ha az ember költözik egy új mobiltelefonra – vagy kénytelen visszaköltözni a régire -, de a banki mobilapplikáció csak az egyik készüléken használható a kettő közül. Vagy ha a tableten is szeretné ellenőrizni az egyenlegét. A tíz nagybank közül csak a CIB Bank és a Takarékbank mobilalkalmazása nem használható párhuzamosan több készüléken, a többi nyolc bank és a Revolut alkalmazása igen.

Összefoglalva, a Biztosdöntés.hu szakemberei egyetlen olyan fontos funkciót sem találtak, mely a Revolutnál elérhető, de a hazai bankoknál nem. A helyzetkép viszont azt mutatja, hogy egy Revolut szerű funkciócsaládot csak több banki applikációból tudnánk összeollózni. Valószínű azonban, hogy egyre több új funkciót átvesznek egymástól a fejlesztők és azok szép lassan teret nyernek majd idehaza is, de az első magyar pénzügyi szuperapp egyelőre várat magára.

Vendégszerző: Gergely Péter

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.