Hogyan spórolhatunk azzal, ha zöldek vagyunk?

A Föld melegszik, és a következmények – aszályok, hurrikánok, tűzvészek, hogy csak néhányat említsünk – egyre gyakoribbak és súlyosabbak. Jó hír, hogy a fogyasztók, legyen szó akár magánszemélyekről, akár vállalkozásokról, igenis tehetnek az éghajlatváltozás ellen, sőt hosszú távon spórolhatnak is vele. A NASA szerint a tavalyi év volt a legforróbb a Földön, a National Oceanic and Atmospheric Administration felmérése szerint a hét legmelegebb év mindegyike 2014 után következett be

Cikkünkben összeszedtünk pár lépést amivel a fogyasztók is tehetnek a földünket megbénító üvegházhatás ellen, úgy, hogy közben költséget takaríthatnak meg saját maguk, vagy vállalkozásuk számára.

LED fényforrások használata

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma szerint a LED villanykörte legalább 75%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint a szokásos izzók, és 25-ször hosszabb ideig tarta. Egy felmérés szerint éves szinten 20.000 forintot spórolhatnak a háztartások, ha csak az 5 leggyakrabban használt izzót a lakásban LED-es verzióra cserélik. Az izzó azonnali cseréje – ahelyett, hogy megvárnánk, hogy kiégjen a meglévő – hozza a legnagyobb pénzügyi és környezeti hasznot.

Húzzuk ki a nem használt eszközeinket

Az elektronikus eszközök készenléti állapotban fogyasztott energiája a háztartások energiafelhasználásának 5–10%-át teszi ki ami átlagosan évi 35.000 forintot jelenthet.

A legjobb, ha egy olyan elosztóba dugjuk az eszközeinket amiket könnyen, 1 gomb megnyomásával ki-be tudunk kapcsolni. De megoldás lehet erre egy okos konnektor, melyet felprogramozhatunk, hogy csak a számunkra hasznos időszakok során lássa el árammal a rákötött eszközöket.

Állítsuk át a termosztátot

A háztartások csökkenthetik a fűtési és hűtési számláikat azáltal, hogy este vagy otthonukat elhagyva alaphelyzetbe állítják a termosztátokat. Egy programozható, okos termosztát pontosan ezt csinálja, ráadásul különböző beállítások közül választhatunk. Egy felmérés szerint ezzel szintén éves szinten 20-30 ezer forintot lehet spórolni.

Használjunk hideg vizet

A mosogatás, mosás során hideg víz használata mellet spórolhatunk. Egy felmérés szerint például a ruhák heti egyszeri hideg vízzel történő mosása évente több mint 30 kilogrammal csökkentheti a háztartások CO2 kibocsátását évente. Ez egy kalkulátor szerint pontosan annyi károsanyag kibocsátásától óvja meg a Földet, mint amennyit egy személyautó 130 km alatt termel ki.

Csökkentsük a műanyagot

Az egyszer használatos műanyag cseréje újrafelhasználható alternatívákkal a háztartások számára minden eddiginél könnyebb. A műanyag csomagolások több, mint 95%-a fosszilis tüzelőanyagokból készül, ráadásul a legtöbb nem újrahasznosítható. Még az újrahasznosítható műanyagokat is gyakran csak egyszer hasznosítják. Ezután elégetik vagy hulladéklerakóba teszik, mindkettő hozzájárul a bolygót melengető gázok felszabadulásához.

A nem romlandó cikkek tömeges megvásárlása szintén általában olcsóbb és csökkenti a műanyag csomagolás felhasználását.

Változtassuk meg a közlekedési szokásainkat

A fogyasztók az idősebb autókat például elektromos járművekre is cserélhetik – ami különösen azok számára lehet jó megoldás, akik közelebb dolgoznak az otthonunkhoz és nincs hatótávból adódó problémájuk. Városon belül amikor csak tehetjük használjunk kerékpárt. A sportos közlekedés jót tesz az egészségünknek és az idegrendszerünket sem terheljük feleslegesen a dugóban állással, hisz kerékpáron nem értelmezett a csúcsidő fogalma.

Seres Krisztián

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.