Az angol bankok visszavágnak

Ezt az áthallásos címet adnám a filmemnek, ha vászonra vinném Európa legérettebb pénzügyi és fintech piacán zajló, az ügyfelek kegyeiért folyó szkanderozást a bankok és a fintech vállalatok között. Ha a pénzügyi szektorról van szó, akkor európaiként érdemes fél szemünket mindig az Egyesült Királyságon tartani, hiszen az ottani trendek jellemzően átgyűrűznek az öreg kontinensre is. Így volt ez a fintech szektor szárnyalásával is, ami Európában elsőként a Brit-szigeteken ért el komolyabb sikereket.

Amerikai kézen az kínai GoPay

2019 végén érkezett a hír, hogy a PayPal megvásárolta kínai hasonmása, a GoPay részvényeinek 70%-át, ami már önmagában jelentős hír volt, hiszen korábban nem volt rá példa, hogy külföldi cég irányító többséget szerzett egy kínai pénzügyi engedéllyel rendelkező vállalatban. Ezt követően adtunk hírt róla, hogy a PayPal aktív maradt a régióban, és befektetett a japán hitelezési piacon aktív Paidy nevű startupba.

A PensionBee egyéni vállalkozókat célzó terméket dob piacra

Az elmúlt év végén számoltunk be arról, hogy a Pension Bee online nyugdíjszolgáltató elindította fenntarthatóságot támogató zöld nyugdíjalapját. Most pedig újabb termékkel lép piacra, mellyel az egyéni vállalkozók nyugdíj előtakarékosságát kívánja támogatni.

A Bitpanda új debitkártyája 50 különböző befektetési eszközhöz kapcsolódik

Az osztrák kriptotőzsde elindította Visa debitkártyájának előjegyzését, aminek sajátossága, hogy akár 50 különböző befektetési eszközhöz kapcsolható hozzá, így az ügyfelek valós időben hozzáférhetnek befektetéseikhez. A másfélmillió ügyféllel rendelkező szolgáltató 2014-ben lépett a piacra mint a régió első kriptodeviza váltására épített tőzsde, azóta azonban számos egyéb befektetési eszközt is kínálnak, például nemesfémeket.

A PPRO unikornis lett egy 180 millió dolláros tőkebevonással

A brit e-money licensszel rendelkező német pénzforgalmi infrastruktúra szolgáltató 180 millió dollár bevonásával érte el az 1 milliárd dolláros vállalatértéket. A legújabb finanszírozási kör, melyben részt vett többek között a Sprints Capital, a Eurazeo Growth és a Wellington Management, mindössze hat hónappal követte az előző, szintén rendkívül sikeres tőkebevonást.