Fontosak a klímaadatok a pénzügyi szektor számára

Több pénzügyi szereplő is részt vett egy klímaadatokra szakosodott startup, a Kayrros legutóbbi tőkebevonásában. A befektetők összesen 40 millió euróval járultak hozzá a startup fenntarthatósági kezdeményezéseinek támogatásához.

A Kayrros szofisztikált térinformatikai megoldásokat fejleszt. Műholdképek és egyéb környezeti adatok elemzésével képes felmérni egyes gazdasági tevékenységek környezeti hatását. Megoldásai a köz- és magánszektornak egyaránt segítenek a klímakockázatok kezelésében, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású működésre való átállásban, valamint a kulcsfontosságú fenntarthatósági célok elérésében és ennek transzparens kommunikációjában.

Érdekes, hogy a startup megoldásai a köz- és magánszektort is segítik, mivel most viszonzásul mindkét szektor képviseltette magát a tőkebevonásban. A BNP Paribas, a legnagyobb francia bank; a Bpifrance, egy francia állami befektetési bank; valamint az Európai Befektetési Bank is az új befektetők sorát erősíti. A Bpifrance a French Tech Souveraineté program keretein belül fektetett be. A program összesen 1,2 milliárd euróval támogatja a francia innovatív kezdeményezéseket, köztük a Kayrrost is.

„A megbízható, közel valós idejű klímaadatok elérhetősége jelentős stratégiai előnnyel jár az ország energia biztonsága, fenntarthatósága és gazdasági növekedése kapcsán. Részben az Európai Űrügynökség nyilvános adataira támaszkodva a Kayrros és partnerei egy olyan eszköztárat hoztak létre, amely segíti a globális felmelegedés elleni küzdelmet, és melynek elterjedését mindenképpen fel kell gyorsítani. A Bpifrance ebben a minőségben támogatja ezt a kezdeményezést.” – nyilatkozott Adrien Muller, a Bpifrance képviselője.

Forrás: Finextra

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.