Fontos kérdésről dönt 2023-ban az EU

2023 második felében lezárul a digitális euró projekt tervezési fázisa, jelentette be nemrég az Európai Központi Bank. Az EKB dedikált jelentésben számol be a projekttel kapcsolatos aktuális fejleményekről. Ha végül a kivitelezés mellett döntenek, az eurózóna országai saját digitális jegybankpénzzel rendelkeznek majd. 

A riportban a tervezéssel és a terjesztéssel kapcsolatos kérdésekről és lehetőségekről értekeznek. Az anyag többek között kitér:

  • a közvetítő szereplők szerepére, a végfelhasználók bevonásának módjára, a pénzmosás elleni védekezésre és a fizetés kezdeményezési megoldásokra;
  • a kiegyenlítési modellre, illetve az online és offline tranzakciók kiegyenlítésének módjára;
  • a feltöltés és a pénzfelvétel módjára, amelynek segítségével a felhasználók készpénzt és elektronikus pénzt válhatnak át digitális euróra és vissza; valamint
  • a disztribúciós modellre, ideértve az eurózóna lakosságának bevonását és támogatását a digitális euró használatában.

Az EKB folytatja a lehetőségek mérlegelését és a jövő év második felében egy teljes riportot tesz le az asztalra a javaslataival. A központi bank kormányzótanácsa 2023 őszén ellenőrzi majd a javaslatokat és dönt a folytatásról. Amennyiben a projekt zöld lámpát kap, folytatódhat az előkészítés. A szakértők szerint ebben az esetben is legkorábban 2026-ban kerülhet bevezetésre a digitális euró.

(Forrás: Finextra)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.