Fogy a türelem a környezetszennyezéssel szemben

Az egyik legnagyobb nyugat-európai nyugdíjalap szelektálja a portfóliójából azokat a vállalatokat, amelyek elmaradnak a fenntarthatóság terén. Nem egyedi jelenség a befektetői nyomás a vállalatok fenntarthatóságáért – úgy tűnik fogy a türelem a nagy befektetési alapok és egyéni befektetők részéről. A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek új adásában Bátorfi Botond, a Peak szakértője és Nyul Zsuzsa műsorvezető a fenntartható befektetésekről és azok buktatóiról beszélgettek.

Az ABP mintegy 500 milliárd eurós (200 ezer milliárd forint) vagyonnal rendelkezik. A legnagyobb holland nyugdíjalap várhatóan számos vállalatot kivesz portfóliójából a folytatásban. Célja, hogy befektetései körét azokra a cégekre korlátozza, amelyek valóban erőfeszítéseket tesznek az éghajlatvédelem érdekében.

A nyugdíjalap a túlzott kockázatokra hivatkozik. Arra számítanak, hogy a fenntarthatóságra nem figyelő cégek veszítenek versenyképességükből és előbb-utóbb üzleti visszaesést szenvednek el. Ezt a szakemberek azonban nem erősítik meg egyöntetűen. Sokak szerint a legtöbb szektorban még évtizedeket kell várni, amíg érdemi hátrányt tapasztalnak a zöld működésre nem eléggé figyelő vállalatok. Ráadásul az eladott részvények nem maradnak gazdátlanul, az új tulajdonost pedig valószínűleg kevésbé érdekli a fenntarthatóság, így nem ösztönzi változásra a vállalatokat.

Ha bebizonyosodik, hogy az ABP elsiette a döntést, az negatív hatással lesz a nyugdíjalap teljesítményére. Ebben az esetben ráadásul középtávon is elmaradhat a kívánt pozitív előrelépés.

A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek adásából kiderül hogyan tehetünk befektetésekkel a fenntarthatóságért és, hogy mik a zöld befektetések potenciális buktatói.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.