Fintech unikornis született a Fülöp-szigeteken

Megszületett a Fülöp-szigetek legelső fintech unikornisa, ugyanis a Mynt átlépte az 1 milliárd dolláros értékeltséget. Nem is akárhogy, hiszen 300 millió dolláros tőkebevonási körével 2 milliárd dollárra árazták be a befektetők a startupot.

A Mynt a széles körben ismert kínai fintech óriásnak, az Ant Groupnak, és a Fülöp-szigetek egyik legnagyobb telekommunikációs vállalatának, a Globe Telecomnak a közös vállalkozása. A vállalat kisebbségi tulajdonosai között megtalálható továbbá a szigetország egyik legnagyobb üzleti konglomerátuma, az Ayala is.

A vállalkozás legfőképp mobilfizetési alkalmazásáról, a GCash-ről ismert. Az appon keresztül az országon bárhova küldhető pénz, lebeszélhető perceket lehet vásárolni telefonos beszélgetésre, 600 partnernél lehet számlákat befizetni, valamint 3 millió kereskedőnél lehet vásárolni. Továbbá megtakarítási, hitelezési, biztosítási és befektetési szolgáltatásokat is igénybe vehetnek a felhasználók.

Idén indult el az appon belül a GLoan, amelyen keresztül 25 ezer pesóig, vagyis körülbelül 150 ezer forintig lehet kölcsönöket igényelni. A futamidő jellemzően egy év, havi részletfizetéssel. A pilot programban elindított szolgáltatásba egy éven belül BNPL termékek is érkeznek.

A környezettudatos felhasználók számára létrehoztak egy GForest nevezetű felületet is. A GCash app használata során felgyülemlő zöld pontokat virtuális fák elültetésére lehet felhasználni egy gamifikációs megoldás keretein belül. Minden virtuális fa után egy valódi fa is elültetésre kerül az ország számos pontján. A szolgáltatás nagy sikernek örvend, eddig 8,7 millió ügyfél vette igénybe.

Az idei év eddig igazán kiemelkedő volt a GCash számára. Jelenleg 48 millió felhasználójuk van, amely megközelíti az ország teljes lakosságának felét. Jó úton haladnak az egy év alatt feldolgozott 3 ezer milliárdos tranzakciós összértékhez, ami háromszorosa a tavalyi eredménynek. Emellett idén megdöntötték a napi bejelentkezési és tranzakciós rekordjukat is, az előbbi 19 milliót, míg az utóbbi 12 milliót tett ki. 

Forrás: Finextra

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.