Fenntartható fejlődés az Etcho segítségével

Lezárult az Etcho elő-magvető finanszírozási fordulója, melynek során angyal befektetők és egy közösségi finanszírozási kampány bevonásával 279 ezer fontnyi tőkére tettek szert. A tőkeinjekciónak köszönhetően már megkezdhetik alkalmazásuk fejlesztését, amelynek egy erősen kezdeti verziója a második negyedévben kerülhet piacra.

Az Etcho alkalmazása az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak (SDG) megfelelő befektetési szolgáltatásokat fog kínálni ügyfeleinek. A felhasználók kiválaszthatják azokat a célokat, amelyek a leginkább beleillenek értékrendszerükbe, és ezeket összekötve befektetéseikkel megérthetik jelenlegi és potenciális befektetéseik hatásait.

Az fenntartható kezdeményezések támogatása tehát nem áll meg ott, hogy a felhasználók befektetnek egy ESG alapba, amelynek adott esetben nincsenek tisztában a teljes összetételével. Az alkalmazás erősebb edukációs jelleggel bír, elősegíti a felhasználók teljes tájékoztatását, akik képesek lesznek több szempontból értékelni befektetéseiket és úgy kialakítani portfóliójukat, hogy abban akár negatív környezeti hatású értékpapírok is legyenek, de ezek ellensúlyozva is legyenek más instrumentumok által.

Ez a felállás mellesleg reálisabb, mint a kizárólag fenntartható vállalatok értékpapírjaiba való befektetés. Az amerikai részvénypiacokon már kimutatható a magas kibocsátású vállalatok részvényeinek hozamainál egy fenntarthatósági felár, amit a kizárólag profitorientált vagyonkezelők és befektetők ki is használnak, ha az számukra igazán attraktív befektetési lehetőséget biztosít. Ezt a tevékenységet nehéz megkérdőjelezni a pénzügyi profit maximalizálásának szempontjából, éppen ezért kell szervesen beépíteni a befektetői igények közé a fenntartható célokat, amiben az Etcho edukációs törekvései sokat segíthetnek.

Forrás: Finextra

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.