BNPL szolgáltatást dob piacra a Santander

Saját fejlesztésű, mesterséges intelligencián alapuló BNPL megoldást dob piacra a spanyol Santander. A bank Santander Consumer Finance (SCF), lakossági hitelekkel foglalkozó felülete már tavaly is kínált BNPL szolgáltatásokat ügyfeleinek Németországban. Ezek sikereire építve jelentették be, hogy a szolgáltatásokat kiterjesztik más országokra is Zinia név alatt.

A Zinia a többi BNPL szolgáltatóhoz hasonlóan lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kamatmentesen, részletekre bontva fizessék ki egyes vásárlásaikat, akár fizikai boltban, akár online történik a tranzakció. A Santander szabályozott banki mivolta garanciát ad a szolgáltatások megbízhatóságára és széleskörű elérhetőségére, ezzel pedig a Zinia kiemelkedik több másik BNPL vállalkozás közül.

A mesterséges intelligencia technológiát az ugyancsak a Santander alá tartozó Openbank biztosítja. A saját fejlesztésű megoldás a hitelezési folyamat során valós időben képes megítélni a jelentkező ügyfelek hitelképességét. A banki szabályozás itt is szerepet játszik, mivel a Zinia felhasználóit vélhetően az átlagnál szigorúbb feltételek alapján szűrik, ezáltal pedig kisebb problémát jelenthetnek a nemteljesítések, valamint az adósságcsapdák.

A szolgáltatás elindítása kapcsán nagyban építenek majd az SCF elérésére. Németországban már több, mint 2 millió főre nőtt a felhasználók száma, a következő célpont pedig Hollandia lesz. Az SCF összesen 16 európai országban, továbbá az Egyesült Államokban és Kanadában is jelen van. Összesen 19 millió ügyfelet szolgálnak ki, 63 ezer kereskedő partnerrel rendelkeznek és 130 ezer értékesítési helyen érhetők el szolgáltatásaik.

A hazai piacra továbbra sem ért el a BNPL-láz, azonban már megkezdődött a mozgolódás. Minden jelentős pénzügyi szereplő észrevette a jelenséget, sőt külföldi fintech startupok is felfigyeltek a magyarországi lehetőségekre. A kulcskérdés viszont rendre az, hogy miként lehet összeegyeztetni a magyar törvényeket a BNPL-hitelekkel. Várhatóan az elsőként lépő játékost több másik is követni fogja, már csak el kell jönnie ennek a pillanatnak.

A cikk a Simplon Marketplace Kft. közreműködésével, a Spanish-Hungarian Fintech Bridge spanyol-magyar együttműködési program támogatásával jelent meg. A programot a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatja.

Forrás: The Fintech Times

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.