Ezer ember kaphat munkát

Szembemegy a piaci trendekkel és nem leépít, hanem bővít a Starling Bank. A digitális bank megnyitja negyedik irodáját, amelynek Manchester fog otthont adni. Az új irodához pedig új emberek kellenek – pontosabban ezer alkalmazott.

A Starling Bank a gazdasági fontossága, virágzó digitális ökoszisztémája és tehetséges fiatalokkal teli munkaerőpiaca miatt döntött Manchester mellett. Az új alkalmazottak a működési folyamatok, szoftverfejlesztés, adatelemzés, kiberbiztonság és ügyfélszolgálat területein fognak dolgozni.

A stratégiai lépés egy kimondottan sikeres évet követ a digitális bank életében. Többek közt lezárt egy nyereséges évet, elérte a hárommillió bankszámlát, valamint számos új terméket és szolgáltatást vezetett be. Azonban nem minden felhőtlen a bank háza táján.

Felelőtlenül hitelez a Starling Bank?

A bővítés bátor vállalás a Starling Banktól, ugyanis kiderült, hogy a koronavírus-járvány idején kihelyezett támogatott hitelei nagyon rosszul teljesítenek. A neobank nagyon aktív volt az állami támogatású hitelek kínálatában: összesen közel 1,5 milliárd fontnyi hitelt adott vállalkozásoknak két program keretein belül.

Ezeknek a hiteleknek azonban potenciálisan több mint a harmadát nem fogják visszafizetni az ügyfelek.

Ez az arány sokkal rosszabb, mint amelyet a többi banknál lehetett megfigyelni. A Starling Bank azzal magyarázza a számokat, hogy rengeteg fiatal vállalkozásnak hitelezett, amelyeknél magasabb a nemteljesítési kockázat. A nagybankok ezzel szemben meglévő ügyfélkörüknek adtak pénzt, akiknek a hitelképességét pontosabban fel tudták mérni.

Még ha a hitelvevők összetétele nagy szerepet játszik a magas nemteljesítési arányban, akkor sem szabad elsiklani a Starling Bank hitelképesség-felmérési folyamatain. Ez a teljesítmény ugyanis komoly aggodalomra ad okot. Amennyiben kiderül, hogy a digitális bank csak szerencséje végett lett nyereséges az elmúlt évben, akkor a többek között a jelenlegi bővítés is nagy veszélyben lehet.

(Forrás: Finextra, Sajtóközlemény)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.