Érdekes véget ért a fintech pereskedés

Márciusban beperelték a Boltot, egy fizetési megoldásokra szakosodott fintechet. A felperes a vállalat egyik legnagyobb ügyfele volt, az Authentic Brands Group (ABG), amely számos népszerű amerikai divatmárka tulajdonosa. A jogi vita nemrég érdekes fordulatot vett: a felek peren kívül megegyeztek, és az ABG a Bolt részvényese lett.

A Bolt főként egykattintásos fizetési megoldásáról ismert, a fintech fizetési terület egyik prominens szereplője. Januárban 355 millió dollárt vont be Series E fordulója keretein belül, amelynek köszönhetően 11 milliárd dolláros értékeltséget kapott. A nagy befektetői bizalom ellenére sosem állt távol a botrányoktól a vállalat, köszönhetően megosztó alapítójának, Ryan Breslow-nak.

Azonban a vállalatról kialakult kép ellenére is meglepetésnek számított, hogy egyik legnagyobb ügyfele bepereli. Az ABG azért perelte be a Boltot, mert a fintech vállalat „egyáltalán nem tudott eleget tenni technológiai vállalásainak.” Csak a Forever 21 brand 150 millió dollárnyi bevételtől eshetett el a mulasztások miatt.

A vádak itt nem álltak meg. Az ABG szerint a Bolt szándékosan túlértékelte a két vállalat kapcsolatát a tőkebevonási tárgyalásai során. Ferdíthettek például arról, hogy a Bolt az ABG hány márkájának szállít fizetési megoldásokat, és milyen mélyen van integrálva a rendszereikben. Részben ezért is tehetett szert óriási, 11 milliárd dolláros értékeltségére a fintech. A két vád már külön-külön is súlyos, együtt azonban egy hatalmas csapást jelentettek a Bolt megítélésének.

Végül a két félnek sikerült megállapodnia peren kívül, és azóta csak pozitívan nyilatkoznak egymásról. Az egyezség legérdekesebb eleme az, hogy az ABG 5 százalék alatti részesedést kapott a Boltban, anélkül, hogy azért fizetnie kellett volna. Cserébe az ABG és a Bolt üzleti kapcsolata valóban elérheti azt a szintet, amit a Bolt korábban másoknak is felvázolt. Még több ABG-márka fogja igénybe venni a Bolt fizetési megoldásait és a további együttműködési lehetőségeket is felmérik.

Forrás: Finextra, TechCrunch

Qayum Dániel

Borító: Bolt

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.