Egyre közelebb a digitális euró

Az eurócsoport megerősítette, hogy támogatja a digitális euró bevezetésével kapcsolatos kutatást és megjegyezte, hogy a tervezési és használati elemek némelyike politikai döntéshozatalt igényel.

Az euróövezet országainak pénzügyminiszterei brüsszeli találkozójukat követően nyilatkozatot tettek közzé a digitális euró bevezetéséről. Az eurócsoport rendszeresen ülésezik, hogy megvitassa a potenciális digitális valuta politikai dimenzióit. A január 16-i nyilatkozat egybeesik az Európai Központi Bank “leltározó” dokumentumának közzétételével, amely részletezi a digitális fizetőeszköz kialakításának előrehaladását.

Az eurócsoport nyilatkozata kitért arra, hogy az Európai Központi Banknak és az Európai Bizottságnak tájékoztatnia kell az eurócsoportot és az uniós tagállamokat a digitális valuta létrehozásának fejleményeiről, amely jelenleg vizsgálati szakaszban van. A nyilatkozat szerint:

“Az eurócsoport úgy véli, hogy a digitális euró bevezetése, valamint annak főbb jellemzői és tervezési döntései olyan döntéseket igényelnek, amelyeket politikai szinten kell megvitatni és meghozni.”

A csoport felsorolta az általa figyelemmel kísért kérdéseket is. Ezek között szerepelnek a digitális valuta környezeti hatásai, a magánélet védelme, valamint a pénzügyi stabilitás és az ahhoz kapcsolódó kérdések. Érdeklődését fejezte ki továbbá az euróövezeten kívüli európai uniós tagállamok tervei iránt a központi banki digitális valutákkal kapcsolatban.

(Forrás: Cointelegraph)

(Borítókép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.