Egyre erősebben hisznek a kriptovalutákban a vagyonkezelők

Már a harmadik nagy vagyonkezelőtől érkezik kriptovaluta hír az elmúlt néhány hétben. A Charles Schwab és a BlackRock után az Abrdn is nyit a digitális eszközök világa felé.

A kriptovaluták széleskörű megjelenését követő években a hagyományos bankok és vagyonkezelők folyamatosan kritizálták a digitális eszközöket, mint befektetéseket. Felszólalásaiknak volt alapja, ugyanis befektetési szempontból óriási kockázatokkal jár a kriptovaluta-kereskedés, amit sokan megtanultak a legutóbbi árfolyam zuhanások során.

Azonban mióta egyértelművé vált, hogy a kriptovaluták iránti érdeklődés nem egy pillanatnyi fejlemény, egyre többen nyitnak különböző megoldások felé. Újonnan a brit Abrdn fektetett be egy kriptotőzsdébe, az Archaxba. A vállalat részvények mellett helyet kapott az igazgatók tanácsában is, így hatással lehet az Archax jövőbeli döntéseire.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a BlackRock, a világ legnagyobb vagyonkezelője kriptovaluta-kereskedési megoldást integrált egyik felületébe. Az egyik legismertebb kriptotőzsde, a Coinbase szolgáltatásait építette be Aladdin nevezetű platformjába. A kezdetekben csak intézményi befektetők kereskedhetnek kriptovalutákkal, azonban már ez is egy jelentős lépés.

Még korábban a Charles Schwab vett fel kínálatába kriptovaluta terméket. Pontosabban egy saját tőzsdén kereskedett befektetési alapot, vagyis egy ETF-et indított el a vállalat. Lényegében kriptovaluta kitettséget biztosít ügyfeleinek úgy, hogy azoknak nem kell közvetlenül kriptovalutákat vásárolniuk. Az alapban különböző bitcoin bányászok, blockchain vállalatok, brókerek és egyéb technológiai cégek részvényei találhatók.

Az érintett fejlemények alapján magabiztosan állíthatjuk, hogy a kriptovaluták nem fognak egyhamar eltűnni a köztudatból. Ugyanakkor szerepük nagyban változhat. Kockázati és megtérülési profiljuk miatt a kriptovaluták jelentős részét korábban is kiemelkedő diverzifikációs eszközként aposztrofálták egyes tanulmányok. Azonban egyre jobban korrelálnak a kriptovaluta-piac árfolyammozgásai a hagyományos piacokéval, így újra kell értékelni a digitális eszközök befektetési értékajánlatát.

(Forrás: Financial Times)

(Borító: Quantitatives / Unsplash)

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.