Egy kisebb országnyi GDP-t spórolhatnának a britek a valós idejű fizetésekkel

Egy felmérés szerint az elöregedő fizetési infrastruktúrájának korszerűsítése 3,8 milliárd dollárral növeli 2026-ig az Egyesült Királyság GDP-jét. A valós idejű fizetésekben rejlő potenciál azonban ennél sokkal nagyobb: ha a britek beleállnak, optimális esetben egy kisebb ország GDP-jével tolhatná meg az Egyesült Királyság bruttó hazai termékét.

Az előrejelzések szerint a valós idejű fizetések 3,8 milliárd dollárral növelik a brit GDP-t 2026-ig – olvasható az ACI Worldwide (a valós idejű e-fizetések és banki megoldások vezető szolgáltatója) és a Centre for Economics and Business Research (Cebr, az Egyesült Királyság vezető tanácsadó cégeinek egyike) közleményében. Ez a 3,8 milliárd dollár (több mint 1500 milliárd forint) első blikkre nem tűnik óriási összegnek, hiszen ez a brit GDP „mindössze” 0,11 százaléka. Ugyanakkor a felmérésből az is kiderült, hogy

a valós idejű fizetésekben rejlő „kiaknázatlan potenciál” ennél sokkal nagyobb az Egyesült Királyságban: a Cebr szerint a fizetések valós idejűvé válása 2026-ban akár 2,7 százalékkal is növelhetné az ország GDP-jét, ez pedig már 98 milliárd dollárt jelentene.

Na ez viszont már bődületes szám: mostani árfolyamon majdnem 40 ezer milliárd forint, a 2020-as magyar GDP közel kétharmada (63,2 százaléka). (Egyébként Magyarország nincs lemaradva az azonnali fizetések terén, sőt! Hazánkban már több mint két éve működik a rendszer: legfeljebb 10 millió forintos, elektronikus úton indított egyedi belföldi átutalások az év minden napján, 0-24 óráig, 5 másodperc alatt teljesülnek.)

Azonnali fizetésben lemaradtak a britek

Az ACI Worldwide és a Cebr felméréséből az is kiderült, hogy az elöregedő fizetési rendszere miatt az Egyesült Királyság elmarad a fejlődő világtól a valós idejű fizetések növekedése terén. A két szervezet kutatásának legfontosabb megállapításai az alábbiak:

  • 2021-ben az Egyesült Királyságban 3,4 milliárd valós idejű tranzakciót regisztráltak, ami a brit cégeknek és a fogyasztóknak összesen mintegy 950 millió dolláros költségmegtakarítást eredményezett; ez 3,2 milliárd dollárnyi többlet gazdasági teljesítményt jelentett az országnak, ami az Egyesült Királyság GDP-jének 0,1 százalékát jelenti;
  • 2026-ra a valós idejű elfogadási arányok 12,3 százalékra emelkedhetnek – a valós idejű fizetések az előrejelzések szerint naponta 40,8 milliárd dollár értékű tranzakciót „szabadíthatnak fel”, ez a működőtőke pedig becsléseik szerint 861 millió dollárnyi üzleti teljesítményt tesz lehetővé;
  • az előrejelzett makrogazdasági előnyök 2026-ban a becslések szerint 3,8 milliárd dollár többlet gazdasági teljesítményt jelent, ami több mint 38 ezer munkahelynek felel meg;
  • az Egyesült Királyság világviszonylatban lemarad a fejlődő világtól a valós idejű fizetések növekedése terén, ahogy elesik az ezzel járó gazdasági előnyöktől is – például a valós idejű fizetésekben erősebb Indiának és Brazíliának az előrejelzések szerint 2026-ig ez 45,9 milliárd dollár (1,12 százalék) és 37,6 milliárd dollár (2,08 százalék) GDP-többletet jelent.

„A felek közötti valós idejű fizetések lehetővé tételével – napok helyett másodperceken belüli pénzátutalással – jelentősen javíthatják az Egyesült Királyság gazdaságának általános piaci hatékonyságát, és fontos szerepet játszhatnak a növekedés elősegítésében” – idézi a közlemény Owen Goodot, a Cebr gazdasági tanácsadó részlegének vezetőjét. Szerinte a valós idejű fizetések „javítják a pénzügyi rendszer likviditását, és így katalizátorként hatnak a gazdasági növekedésre”. Hasonlóan vélekednek az ACI Worldwidenál is.

„A valós idejű fizetések az új globális fizetési környezet középpontjában állnak, kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a gazdasági növekedés felszabadításában”

– közölte Craig Ramsey, az ACI Worldwide valós idejű fizetésekért felelős vezetője.

Úgy véli, hogy ebben jelenleg a feltörekvő országok járnak az élen, és még a fejlett országokat is megelőzik a valós idejű fizetések elfogadásában, a növekedésben és a kapcsolódó gazdasági előnyök terén is. „Ez nagyrészt a modernizált fizetési infrastruktúra agilitásának és rugalmasságának, valamint a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak kínált új, innovatív fizetési szolgáltatásoknak köszönhető” – tette hozzá Craig Ramsey.

(Címlapkép: illusztráció / a londoni Big Ben / forrás: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.