2020. 02. 26.Tilla Fehér

Ausztráliában a kártyás fizetések piacát a globális kártyatársaságok (Maestercard és Visa) uralják négy nagy bank mellett – írja a paymentscardandmobile.com. Az EFTPOS helyi pénzintézetek és kiskereskedők tulajdonában áll. Az RBA szerint a Visa vagy a Mastercard hálózatán keresztül feldolgozott kártyás fizetések (amelyek egyben Ausztrália leggyakrabban alkalmazott fizetési módját jelentik most) több mint kétszer annyiba kerülnek a kiskereskedőknek min az EFTPOS.

Az EFTPOS helyi pénzintézetek és kiskereskedők tulajdonában áll – fotó: liveeftpos.com.au

A kiskereskedők egyesületének becslései szerint ez évente mintegy 300-500 millió ausztrál dollárnyi (200-340 millió USD) extra költséget jelent. – Nyilatkozatunkban egyértelművé tettük a bankszektor számára, hogy azt várjuk, hogy hajtsák végre az ahhoz szükséges fejlesztéseket, hogy a kereskedőknek lehetőségük legyen választani, hogy melyik fizetési csatornát használják, a nemzetközi hálózatot vagy az EFTPOS-t – tette hozzá Lowe.  – Ha ez ilyen formában nem működik, akkor nem riadunk vissza attól sem, hogy szabályozói eszközökkel kényszerítsük ki a változást.

A bankok ígéretet tettek arra, hogy kifejlesztik az olcsóbb hálózatok alkalmazásához szükséges rendszereket a kiskereskedők számára. Lowe azt is hozzátette, hogy jobban örülne annak, ha nem kellene szabályozóként beavatkoznia.

Az RBA felülvizsgálja a kifizetésekkel kapcsolatos szabályozásokat, hogy lássa, milyen stratégiai fontosságú területeket kell kezelnie, az új fizetési technológiák hatásától, az új belépőkön át egészen a szabályozói technológiáig és az elektronikus bankjegyekig.

– A nagy obbbankok elsősorban valószínűleg azért vonakodnak az alacsonyabb költségigényű hálózattól, mert nagyon kiterjedt kapcsolataik vannak a nagy nemzetközi rendszerekkel – ezt is körül fogjuk járni a vizsgálatunkban – mondta Tony Richards, a fizetéspolitikai szakterület vezetője az RBA-nál az Australian Financial Reviewnak adott interjúban.