A Fintech Világa mai adásában Suppan Márton és Érczfalvi András az elmúlt egy hét számottevő fintech híreiről beszélgetnek. Szó esik az amerikai neobanki piac aktuális és jövőbeli helyzetéről, a hét talán legfontosabb tőkebevonásáról a Nubank kapcsán, valamint az eBay új szolgáltatásáról, melynek keretein belül az e-kereskedelmi óriás 300 ezer vállalati ügyfelének kínál hiteleket a közeljövőben.

Az adás elején egy hallgatói kérésnek eleget téve szóba kerül a Pi névre hallgató, kriptodevizát önmagába foglaló blockhain rendszerről, amely az első olyan digitális valuta, amit okostelefonról is lehet bányászni. A cél, hogy a kriptobányászat ezáltal környezetkímélőbb legyen, ez mostanában kifejezetten aktuális téma, mivel a kriptovaluták mainstreambe való betörésével a kritikák is felhangosodtak.

Ezt követően a hangsúly átkerül az amerikai neobanki piac pillanatnyi állására. Sokatmondó, hogy jelenleg 20,2 millió amerikai lakos vezet számlát valamelyik amerikai neobanknál, ráadásul az iparági elemzők szerint ez a szám 2025-re 39,1 millióra fog emelkedni. A piaci szereplők versenyét egyébként a Chime vezeti, mögöttük jelenleg az Aspiration áll, de várhatóan még az idén átveszi a második helyet a Current.

Az amerikai kontinens déli részéről érkezett a hét legjelentősebb tőkebevonásának híre, a brazil digitális bank, a Nubank ugyanis 750 millió dollárt vont be legújabb tőkebevonási körének keretein belül. A kört a Warren Buffett neve által fémjelzett Berkshire Hathaway befektetési vállalat vezette a maga 500 millió dolláros befektetésével. A történet kuriózuma, hogy a Berkshire Hathaway eddig kifejezetten a konzervatív befektetési döntéseiről volt ismert, most azonban úgy tűnik készek voltak eltérni a bevett stratégiától.

További hírmorzsák a hétről, amelyekről szó esik az adásban: a Revolut magyarországi tervei és eredményei, az eBay kikacsintása a hitelezés irányába és az Adyen új, környezetbarát e-kereskedelmi funkciója.