Az Egyesült Királyság ismét a fintech innováció élén jár

Az Innovate Finance, az egyesült királyságbeli fintecheket képviselő iparági testület és a legjobb brit egyetemek közössége bemutatta az Egyesült Királyság FinTech Akadémiai Hálózatát (UKFAN). A kezdeményezés célja, hogy megerősítse a brit fintech szektor erősségét, ebben pedig nagy lesz a kutatás szerepe. 

Az UKFAN az Egyesült Királyság pénzügyi szolgáltatási ágazatának kihívásaival fog megbirkózni. A törekvés kiterjed olyan kulcsfontosságú témákkal kapcsolatos kutatási tervekre, mint a mesterséges intelligencia, a nyílt banki szolgáltatások, a fizetések, a blokklánc, a szabályozás és a zöld finanszírozás.

Középpontban a kutatás

Markos Zachariadis professzor az Alliance Manchester Business School munkatársa lesz az UKFAN alapító elnöke. Elmondása szerint a hálózat fontos új kutatásokat fog végezni az Egyesült Királyság virágzó fintech szektorának fejlesztése érdekében.

„Az Egyesült Királyság a második legnagyobb fintech célpont világszerte, és az iparág a gazdaság rendkívül fontos hajtóereje” – mondta Zachariadis. „Itt az ideje, hogy egyesítsük világvezető brit akadémiai intézményeink erőfeszítéseit, és a technológiák következő generációjának kifejlesztésével fokozzuk az Egyesült Királyság fintech szektorának növekedését. Hiszünk abban, hogy az UKFAN segíthet ennek elősegítésében.”

A legjobbak egy helyen

Az elképzelés megvalósítása érdekében az UKFAN összehozza a kutatókat az összes releváns akadémiai tudományterületről. Ezek között ott van a pénzügy, a közgazdaságtan, az információs rendszerek, a matematika, a vállalkozói szellem, a számítástechnika és a humán tudományok. Az UKFAN éves konferenciája a tervek szerint az Egyesült Királyság kiemelt tudományos rendezvénye lesz.

Az UKFAN célja, hogy „hálózatok hálózata” legyen, produktív és kölcsönösen támogató kapcsolatokat fejlesztve a kapcsolódó szervezetekkel.

Janine Hirt, az Innovate Finance vezérigazgatója szerint felismerték, hogy az UKFAN kulcsszerepet játszhat az innováció és a kutatás fejlődésének és növekedésének felgyorsításában a pénzügyi szolgáltatások terén.

,,Ezért vagyunk büszkék arra, hogy együtt dolgozhatunk az Egyesült Királyság FinTech Akadémiai Hálózatának elindításában, biztosítva, hogy olyan összehangolt erőfeszítések jönnek létre, amelyek összekapcsolják világelső, kiemelkedő brit egyetemi szférát a szintén világelső fintech szektorunkkal. Meggyőződésünk, hogy ez a kezdeményezés elősegíti a pénzügyi innováció napirendjének előrehaladását, és hozzájárul ahhoz, hogy az Egyesült Királyság a fintech cégek és megoldások globális célpontjává váljon.”

Janine Hirt, az Innovate Finance vezérigazgatója

Senki nem szeretne kimaradni

A fintech kutatási képességekkel rendelkező nagy egyetemek is csatlakoztak a hálózathoz. Ezen intézmények közé tartozik a Manchesteri Egyetem, a Cambridge-i Egyetem, a University College London, az Edinburghi Egyetem, az Alan Turing Intézet, az Oxfordi Egyetem, az Imperial College London, a Warwicki Egyetem, a Loughborough Egyetem, a London School of Economics, a Queen Mary University of London, a Gresham College and City és a University of London.

(Forrás: The Fintech Times)

(Borító: DepositPhotos)

Urbán Anikó

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.