Óriási befektetés lehel életet a piacba

Kissé megingott az utóbbi időben érzékelhető erősödés a fintech szektor tőkebevonásai között. Bár a Ramp egy óriási befektetési kört zárt le, a hét második és harmadik legnagyobb ügyletei elmaradnak a közelmúltban megszokottaktól.

Múlt héten külön is beszámoltunk a Ramp óriási tőkebevonási fordulójáról. A költségkezelésre szakosodott vállalat 300 millió dollárt vont be 5,8 milliárd dolláros értékeltség mellett. Egyértelműen a nyár egyik legkiemelkedőbb fintech befektetéséről van szó – akkor is, ha a cég értéke csökkent a tavaly megítélt értékeltségéhez képest.

A Ramp egy vállalati költségkártya startupként kezdte. Idővel azonban átfogó költségkezelő platformmá fejlődött. Többek között olyan funkciókkal bővült, mint a számlafizetés, a kereskedőmenedzsment és az utazási költségkezelés. Ügyfélbázisában a legkisebb startupoktól milliárdos nagyvállalatokig különféle vállalkozások teszik ki.

Segítség a vendégmunkásoknak

A múlt hét második legnagyobb tőkebevonása a LemFi nevéhez fűződik. A vállalat 33 millió dollárt vont be. Mindezt egy Series A forduló keretein belül tette, amely egy viszonylag korai szakasza egy cég tőkebevonási törekvéseinek. Egy ekkora összegű befektetés mellett látszik, hogy fényes a cég jövője.

A LemFi pénzügyi szolgáltatásokat kínál Kanadában és az Egyesült Királyságban afrikai vendégmunkások számára. Szolgáltatásait perceken belül elkezdhetik használni az említett országokba költöző emberek. Számos valutában nyithatnak digitális számlákat, amelyek alkalmasak nemzetközi utalásokat. A pénzküldési megoldások mellett pedig megtakarítási szolgáltatásokat is igénybe vehetnek.

Fókuszban az afrikai vállalkozások

A Zanifu még a Series A fordulója előtt jár. Magvető finanszírozási köre során gyűjtött be 1,6 milliárd kenyai shillinget, ami körülbelül 11 millió dollárnak felel meg.

A kenyai startup mikro-, kis- és középvállalkozásoknak biztosít készletfinanszírozást. Olyan cégeket céloz meg, amelyek nehezen jutnak hagyományos hitelekhez. A hiteleket a vállalkozásoktól és beszállítóiktól gyűjtött adatok alapján kínálja, közvetlenül a beszállítókat kifizetve – így igyekszik csökkenteni a hitel nem megfelelő felhasználásából eredő kockázatokat.

(Forrás: Crunchbase)

(Címlapkép: Depositphotos)

befektetésfintechfintech szektorLemFiRamptőkebevonásZanifu