Egyszer lent, egyszer fent – ismét felívelőben a fintech sztár

Igazán fényes jövő előtt álló cégek hozták a legnagyobb fintech befektetéseket múlt héten. A Ramp értékeltsége újra növekszik, a Midas 2 millió ügyfelet már megszerzett egy 80 millió fős országban, a finmid pedig a lehetőségekkel teli beágyazott pénzügyi piacon tör előre.

Hullámvasútszerű utat jár be a Ramp értékeltsége. A költségkezelő fintech cég legmagasabb értéke 8,1 milliárd dollár volt tavaly nyárig, amikor 5,8 milliárd dolláros értékeltség mellett tudott bevonni 300 millió dollárt.

Múlt héten faragni tudott a legmagasabb értékhez mért eséséből: 7,65 milliárd dollárt ér jelenleg a vállalat befektetői szerint. Ezt egy 150 millió dolláros tőkeinjekción keresztül jelezték, ami a tavalyi Series D forduló kiegészítésének tekinthető.

A Ramp egy vállalati költségkártya startupként kezdte. Idővel azonban átfogó költségkezelő platformmá fejlődött. Többek között olyan funkciókkal bővült, mint a számlafizetés, a kereskedőmenedzsment és az utazási költségkezelés. Ügyfélbázisában a legkisebb startupoktól milliárdos nagyvállalatokig különféle vállalkozások teszik ki.

Híd Amerika és Törökország között

Rendületlen az érdeklődés az amerikai részvénypiac iránt. A török Midas erre a jelenségre reagálva tudott bevonni 45 millió dollárt Series A tőkebevonási fordulója során.

A startup török lakossági befektetőknek segít amerikai részvényekkel kereskedni. Versenytársainál jelentősen alacsonyabb tranzakciós és jutalékdíjakat számít fel, aminek köszönhetően már több mint 2 millió ügyfele van.

Emellett pénzügyi tartalmakat, valós idejű tőzsdei adatokat és híreket, valamint vállalati profilokat kínál. Mindezzel igyekszik edukálni az alapvetően alacsony befektetési penetrációval, de jelentős potenciális ügyfélbázissal rendelkező török lakossági befektetői piacot.

Finanszírozás új felületeken

Ugyancsak Series A fordulót zárt a finmid. A beágyazott pénzügyi startup 23 millió eurót vont be 100 millió eurós értékeltség mellett. Fennállása óta így már 35 millió eurónyi külső tőkét szerzett.

A finmid marketplace platformokba ágyaz be fizetési és hitelezési megoldásokat. Ezek a marketplace platformok olyan felületek, amelyek eladókat és vásárlókat kötnek össze valamilyen szolgáltatás közvetítésével. Ilyen a finmid egyik ügyfele, a Magyarországon is tevékenykedő Wolt ételszállító platform.

A startup a bankfiókokon kívüli, üzleti kontextusba helyezett finanszírozásban látja a jövőt. A Wolt esetében például a platformról igényelhető készpénzelőleget nyújt az éttermeknek – ezzel rugalmas finanszírozási lehetőséget biztosít.

(Forrás: Crunchbase)

(Címlapkép: Ramp)

befektetésbefektetőkfinmidMidasRamptőketőkebevonás