Nagyot szakítanak a kezdők

Meglehetősen visszaesett a legnagyobb fintech tőkebevonások mérete az elmúlt hetekben tapasztaltakhoz képest. Üdítő azonban látni, hogy a három legnagyobb fordulóból kettő is viszonylag korai szakaszában jött el egy-egy cég életének. Lássuk mire kapott dollármilliókat a ProsperOps, a Finch és a Mintoak.

A hét nyertese a ProsperOps, miután 72 millió dollárt kapott befektetőitől Series A tőkebevonási fordulójának keretein belül. Ez az első nagyszabású tőkebevonási fordulója. Sőt, egy óriási ugrás is a cég számára, ezelőtt ugyanis összesen 800 ezer dollárt tudott bevonni külsősöktől.

Tevékenységét tekintve inkább technológiai startup, mintsem pénzügyi. Felhőalapú szolgáltatások optimalizálásával foglalkozik, ami iránt manapság nagy a kereslet. A digitális transzformáció jegyében egyre több vállalkozás használ felhőalapú szoftvereket, melyekért gyakran használat alapján kell fizetni. A ProsperOps abban segít ügyfeleinek, hogy csak a valódi igényeiknek és használatuknak megfelelően fizessenek az ilyen szolgáltatásokért.

Kényelem egy kényelmetlen piacon

A második legnagyobb befektetést elnyerő Finch is hatékonyabbá teszi a vállalati működést, csak egy másik területen. A cég humán erőforrás menedzsment folyamatokban vállal közvetítő szerepet. Több mint 200 HR rendszert foglal magába ökoszisztémája, melyek között zökkenőmentes kapcsolatot biztosít. Ugyanezeknek a rendszereknek a párhuzamos használata sokkal körülményesebb a Finch hálózatán kívül.

Mint az a 40 millió dolláros Series B fordulóból látszik, a befektetők látják a fantáziát az üzleti modellben. A cég növekedési pályája is biztató. Tavaly júniusi Series A fordulója óta 12-szeresére nőttek bevételei. Több hónapja nyereséges készpénzforgalom szempontjából. Emellett már 2 millió munkavállaló élvezi szolgáltatásai előnyeit közvetetten.

Ahol az e-kereskedelem és a bankok találkoznak

Az eheti tőkebevonási sor az indiai Mintoakkal zárul. A startup is egyik első jelentős privát fordulóját zárta – Series A köre 20 millió dollárt hozott. Egy Software-as-a-Service platformot üzemeltet, amelyen bankokat és kereskedőket köt össze kis- és középvállalkozásokkal. A felek e-kereskedelmi és pénzügyi szolgáltatásokat kínálhatnak és vehetnek igénybe. Jól látszik tehát, hogy a Mintoak több szektor keresleti és kínálati oldalát is támogatja.

(Forrás: TechCrunch, Finextra, FinSMEs)

(Címlapkép: Depositphotos)

FinchMintoakProsperOpsSeries Atőkebevonás