Jól megy Európa szekere

Ritka eset a heti tőkebevonási versenyben: az európai fintech cégek vannak fölényben. Méghozzá az angol Allica Bank és a francia Younited jelentősen megelőzi a harmadik helyezett szingapúri Osome-ot.

Első helyet ér a kisvállalati fókusz

Az Allica Bank 100 millió fontnyi tőkét vont be Series C fordulója keretein belül. A vállalatra mintha nem hatnának a negatív piaci fejlemények. Körülbelül egy éve vont be 110 millió fontot, fél éve pedig 55 milliót.

Mindezt KKV-kra szakosodott neobanki szolgáltatásokkal érte el. Az Allica Bank többek között megtakarítási termékeket, jelzáloghiteleket, valamint eszközfinanszírozási szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek.

A befektetést a TCV vezette, amely a neobankok és a KKV szolgáltatások területén is nagyon aktív, így adott volt az Allica Bankba való beszállás is. Portfoliójában megtalálható még a Revolut, a Brex, a Mambu, a Mollie, a Nubank, valamint a Qonto is.

Hosszú út vezetett a második helyig

A Younited esetében egy viszonylag idősebb fintech cégről van szó. A francia vállalat már 2009 óta kínál hiteleket, főleg lakossági ügyfeleknek. Tapasztalatát az is mutatja, hogy nem “csak” a Series C-nél tart – tavaly volt a Series G tőkebevonási fordulója. A mostani befektetés nem egy külön forduló, már meglévő befektetők adtak pénzt a vállalatnak.

A bevont 60 millió euróval végre sikerült elérni az unikornis státuszt is: most már 1,1 milliárd euró a Younited értéke. A befektetéssel tovább tudja fejleszteni gyors hitelezési megoldását, valamint open banking képességeit. Emellett az újabb piacokra való terjeszkedés is terítéken van – jelenleg a francia, spanyol, német, portugál és olasz piacon van jelen a vállalat.

Nem kellett sok a harmadik helyhez

A fintech szektorban tavaly megszokottakhoz képest az Osome 25 millió dollárja elenyésző összegnek tűnik. Idén viszont teljesen más a piaci helyzet, és múlt héten a képzeletbeli dobogó harmadik fokára is elég volt ez a befektetés.

A szingapúri vállalat a KKV-szegmens egyik legégetőbb problémáját enyhíti: az adminisztrációt. Az elmúlt évben útjára indított egy platformot, amely képes adózási és egyéb pénzügyi jelentéseket is létrehozni, valamint segít a költség- és számlamenedzsmenttel.

(Forrás: AltFi, Crunchbase, TechCrunch, The Paypers)

(Címlapkép: Allica Bank)

Allica BankOsometőkebevonásYounited