FintechX – a magyar open banking innovátor

Folytatjuk a magyar fintech szektor azon szereplőinek bemutatását, akik partnerként vettek részt a Fintech Sparks összeállításában. A Fintech Sparks a Peak média üzletágának, a Peak Newsnak a kiadványa, amely összegzi a 2021-es év legfontosabb eseményeit és eredményeit a fintech szektorból. Az anyagban szóba kerülnek az év legnagyobb trendjei, finanszírozási eseményei, valamint a szektor nyertesei és vesztesei. Emellett a bemutatásra kerülnek a legnagyobb botrányok, a legfontosabb szereplők, a legötletesebb marketing kampányok és a legszínvonalasabb dizájn megoldások. A Fintech Sparks ezen a linken ingyenesen letölthető

A kezdetek

Bár a FintechX alapításának éve 2019-re tehető, a története sokkal korábbra is visszavezethető a vállalatot részét képző, korábban különálló vállalkozásoknak köszönhetően. 2014-ben kezdte meg működését a Wyze költségkövető alkalmazás, amely még a PSD2-es szabályozás megszületése előtt kínált nyílt bankolásra épülő szolgáltatást. Később a szabályozás életbe lépésével érkezett meg az Aggreg8, az első Magyar Nemzeti Bank által regisztrált számlainformációs szolgáltató. A kirakós utolsó darabját a FintechBlocks tette ki, amely az Aggerg8-tel párhuzamosan lépett színre és az MKB Bankkal együttműködésben kiépítette Magyarország elsőként élesített banki PSD2 API-ját. Ez a három vállalkozás adja együttesen a mai FintechX alapját, amely 25 fős csapatával már 10 projektet levezényelt 5 magyarországi bank számára.

Saját fejlesztésű megoldások

Termékpalettájuk számos digitális pénzügyi white label szolgáltatást kínál az érdeklődők számára. A ’FintechX App’ egy újgenerációs mobilalkalmazás és mobil fejlesztési környezet, amely modulárisan felépíthető szolgáltatást biztosít az ügyfeleknek. A ’FintechX Link’ számlainformációs hozzáférést nyújt bankoknak, egyéb pénzintézeteknek, valamint AISP vagy PISP engedéllyel rendelkező harmadik feleknek. A ’FintechX Build’ egy mikroszolgáltatásokon alapuló middleware megoldás és futtató környezet, amelynek API kapcsolódási és kezelési előnyeit mind privát, mind publikus felhőrendszerekben élvezhetik bankok. Végül a ’FintechX Marketplace’ egy olyan piactér, amely különböző fintech szolgáltatásokat tesz elérhetővé összekötve az innovatív megoldások után kutató vállalatokat, valamint az ezeket előállító fejlesztőket. Az elérhető szolgáltatások között találhatók felhasználó élményt javító, ügyfélazonosítást segítő, back-end folyamatokban felhasználható és különálló megoldások is.

Mit hozhat a jövő?

Az open banking technológiára nagyban építő FintechX számára kitörő év lehet az idei, ugyanis nagy mértékben építhetnek a HiVentures Magvető Programjától kapott 500 millió forintos tavalyi befektetésükre. A bevont összeg lehetőséget biztosít a vállalatméret növelésére a jelenlegi alkalmazott bázis megkétszerezésével, továbbá nagyobb hangsúly kerülhet a nemzetközi banki beszállítói tevékenységekre és az új termékfejlesztési vonalak kibontására is. Érdemes lesz tehát az open banking technológia fejleményei mellett a FintechX-et is figyelemmel követni.

Amennyiben többet is olvasnál az open banking technológiához fűződő fejleményekről, töltsd le ingyenesen a Fintech Sparks első kiadványát, amely e terület mellett számos más fintech történettel is szolgál.

Qayum Dániel