Befektetések Kolumbiától a blockchain világig mindenhol

Múlt héten igen szűk és igen tág célcsoporttal is nagyot kaszáltak a fintech cégek. A Bold a kolumbiai kis- és középvállalati szegmensre fókuszálva kapott jelentős befektetés. Az Analog és a Lava Network pedig a blockchain szférában igyekszik nyomot hagyni.

A Bold 62,5 százalékkal növelte meg külső befektetőktől bevont tőkéjét – a cég 50 millió dollárt adott hozzá korábbi 80 millió dolláros tőkeállományához. A Series C fordulót a General Atlantic vezette, de az IFC, a Világbank Csoport egyik tagja is részt vett benne.

A kolumbiai fintech kedvező árazású fizetési terminálokat kínál kis- és középvállalkozások számára. Többek között link alapú és egyéb helyi sajátosságokra építő fizetési megoldásokat kínál ügyfeleinek.

Megoldásai iránt jelentősen megnőtt a kereslet az elmúlt években, részben a pandémia által fokozódó digitalizációnak köszönhetően. A cég bevételei meghatszorozódtak 2022 óta, és mára több mint 150 ezer kereskedőt tudhat ügyfélkörében.

A Bold nemcsak piaci részesedését bővíti Kolumbiában, hanem termékpalettáját is. A közelmúltban megszerzett pénzintézeti engedélyével a vállalat azt tervezi, hogy banki szolgáltatásokat, köztük bankszámlákat is kínál kereskedő ügyfeleinek, egy holisztikus pénzügyi kínáltot létrehozva.

Erősen képviseli magát a blockchain

Múlt heti tőkebevonási fordulóján 16 millió dollárt vont be az Analog. A befektetéssel értékeltsége 120 millió dollárra emelkedett. Nem hiába, a cég egy blockchain berkekben felkapott problémára, az interoperabilitásra igyekszik megoldást adni.

Az Analog különböző blockchainek közötti kommunikációt támogató megoldásokat fejleszt. Célja, hogy egy olyan átfogó eszköztárat hozzon létre, amelynek köszönhetően könnyebbé válnak a blockchaineken átívelő fejlesztések, csökkentve az Analogon kívüli harmadik feles szolgáltatóktól való függést a piacon.

A Lava Network nem sokkal maradt le az Analogtól – 15 millió dollárt gyűjtött be magvető finanszírozási fordulója során. A finanszírozás célja a Lava fejlesztésének és közelgő, az év első felére tervezett mainnet elindításának támogatása.

A cég ugyancsak az interoperabilitásra és a blockchainek hozzáférhetőségének fokozására összpontosít. Infrastruktúrája egyszerűsíti a fejlesztők számára a blockchain adatok küldésének és lekérdezésének folyamatát, anélkül, hogy külön engedélyekre lenne szükségük. Ezáltal egy hatékonyabb és dinamikusabb Web3 ökoszisztémához járul hozzá.

Az interoperabilitás, azaz átjárhatóság egy kiemelt téma a blockchain szektorban. A jövőben lehetővé teheti a különböző blockchainek közötti zökkenőmentesen kommunikáció és információáramlást, ezáltal leküzdve a silókat, amelyek a blockchain hálózatok egymástól független és ezáltal inkompatibilis voltából adódnak. Az interoperabilitás elengedhetetlen egy összekapcsolt és hatékonyabb blokklánc-ökoszisztéma, valamint a decentralizált alkalmazások teljes potenciáljának realizálásához.

(Forrás: Crunchbase)

(Címlapkép: Depositphotos)

AnalogbefektetésBoldKolumbiaLava Networktőketőkebevonástőkebevonási forduló