A Visa felvásárolja a Tinket

A Visa bejelentette, hogy 1,8 milliárd euróért felvásárolja a Tink európai Open Banking platformot. A Tink vélhetően a Plaid helyett került a vállalat portfóliójába, a Visa ugyanis szabályozói nyomás hatására kénytelen volt elállni a cég felvásárlásától még az év elején.

A Tink több, mint 3400 bankhoz kapcsolódik, amelyek együttesen több, mint 250 millió banki ügyfelet érnek el Európában. A vállalatot 2012-ben, Stockholmban alapították, mostanra pedig 400 munkavállalóval rendelkezik, akik több, mint 300 bankot és fintechet szolgálnak 18 európai piacon. Ezen piacok közül a Tink 13 esetében helyi irodával is rendelkezik egyébként. A mostani Visával való megállapodás értelmében megmarad a Tink jelenlegi brandje és menedzsmentje, központja pedig továbbra is a svédországi Stockholmban lesz.

„A Visa, az európai open banking célokat támogató vállalatként elkötelezett az innováció elősegítése és a fogyasztók kiszolgálása mellett,” mondja Al Kelly, a Visa CEO-ja és elnöke. „A Visa hálózatainak és a Tink open banking kompetenciáinak kombinációjával hozzáadott értéket teremtünk majd az európai fogyasztóknak és vállalatoknak, olyan funkciókkal melyek pénzügyi életüket könnyebbé, megbízhatóbbá és biztonságosabbá teszik.”

A tranzakció végbemeneteléhez még szükség lesz a felügyeleti szervek jóváhagyására és egyéb hagyományos lezárási feltételek teljesülésére. Érdekesség, hogy a Tink Visa általi felvásárlása már a második alkalom, hogy egy amerikai pénzügyi óriás felvásárol egy svéd fintechet: 2018-ban a PayPal 2,2 milliárd dollárért lett a Square riválisának számító iZettle tulajdonosa. Az európai kockázati tőkealap, a Dawn Capital a Tink egyik befektetője, korábban pedig az iZettle-ben is rendelkeztek tulajdonrésszel.

John Bell, a Dawn Capital általános partnere kijelentette: a Tink és az iZettle révén Svédország már kettőt magáénak mondhat a legnagyobb európai fintech felvásárlások közül, ez az eredmény pedig a teljes északi piacon jelen lévő világklasszis innovációnak, a kereskedelmi kiválóságnak, valamint a vállalkozói tehetségnek köszönhető. Mint az egyetlen olyan befektető, amely mindkét cég életében jelen vont, örömünkre szolgált, hogy támogathattuk őket sikeres útjuk során, amely globális eléréssel rendelkező nagyvállalatokhoz vezetett. Mindez igazolja az európai B2B tech cégek relevanciáját a nemzetközi térben is. Sok sikert kívánunk a Tinknek utuk következő fejezetéhez.”

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.