John McAfee volt korunk egyik első bizarr tech zsenije

A vírusírtó szoftver vállalkozó John McAfee sztorija a hozzá hasonló zseni CEO-k számára elrettentő példa lehet, gondolunk itt például Elon Muskra.

McAfee-t szerdán holtan találták barcelonai börtöncellájában mielőtt kiadták volna az Egyesült Államokba. McAfee pénzügyi bűncselekmények miatt állt volna bíróság elé, ideértve az adócsalást és kriptovaluta pump-and-dump manipulálást is. Márciusban a szövetségi ügyészek panaszukban azt állították, hogy McAfee és egyik tanácsadója, Jimmy Galen Watson csalárd promóciós programot folytattak közösségi média platformokon a kriptovaluták, köztük a dogecoin befektetői számára. 

Audrey Strauss New York-i ügyvéd nyilatkozata szerint a vádlottak állítólag McAfee Twitter fiókját használták arra, hogy követők százezrei számára  juttassanak el üzeneteket, amik hamis módon reklámoztak különböző kriptopénzeket. Ezzel felpumpálták (“pump”) bizonyos kriptovaluták értékét, majd mikor kellően magas volt ezek értékeltsége akkor az elsők közt szálltak ki (“dump”).

Strauss szerint “McAfee kriptovaluta csapatának egyéb tagjai állítólag több mint 13 millió dollárt gyűjtöttek be olyan befektetőktől, akik csalárd módszerek áldozatává váltak. A befektetőknek óvakodniuk kell a közösségi média által fűtött befektetési lehetőségektől”.

Ez a történet nagyon hasonló Elon Musk elmúlt hónapokbeli Twitter pályafutásához. A Tesla vezérigazgatója a kriptopénzek lelkes támogatója és népszerűsítője, tweetjeivel fűti a kriptopiaci hype-ot, többek között a dogecoint. Musk Márciusban tweetelte, hogy a Tesla támogatni fogja a bitcoinnal történő autó vásárlást, melyre a bitcoin árfolyama 11%-ot rallizott egyetlen nap alatt, és rövidesen elérte történelmi csúcsát. Ezután Musk májusban visszavonta az ígéretét és a bitcoin azóta is zuhan.

A hónap elején Muskot pump-and-dump csalással vádolta meg a dél-afrikai Sygnia vezérigazgatója. Magda Wierzycka azt állította, hogy Musk tweetjein keresztül fűtötte a bitcoin árának rallizását, a Tesla pedig magas értékeltség mellett kiszállt és profitált. Musk cáfolta az állításokat, melyek szerinte pontatlanok voltak. Musk szerint a Tesla kripto portfoliójának csak körülbelül 10%-át adta el. 

John McAfee egyedülálló és időnként furcsa egyéniség volt. Noha nem biztos, hogy Elon Musk rendelkezik a McAfee minden bizarr tulajdonságával, jót tenne neki, ha tanulna ebből az elrettentő történetből.

Seres Krisztián

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.