A nagyvállalatok lecsapnak küszködő versenytársaikra

Jelentősen megnőtt az összeolvadások és felvásárlások száma a fintech szektorban. Az idei év első felében 591 ügyletet kötöttek már, amiből látszik, hogy felerősödött a piaci konszolidáció.

Még júniusban nyilatkozott arról a Nubank alapító-vezérigazgatója, David Vélez, hogy idén sokkal alacsonyabb áron van lehetőségük cégeket felvásárolni, mint egy évvel korábban.

„Néhány összeolvadásról és felvásárlásról szóló beszélgetésünk, amelyre 12 hónappal ezelőtt került sor, manapság 70 százalékkal alacsonyabb áron folytatódik… Több összeolvadással és felvásárlással tervezünk mi is.”

Ez az attitűd a fintech szektor több szegletében is visszaköszön. A tőkeerős, adott esetben nyereségesen működő nagyvállalatok egyre gyakrabban vásárolják fel a pénzügyileg kevésbé stabil, mégis ígéretes startupokat, kihasználva, hogy azoknak sokszor nincs más pénzszerzési alternatívájuk.

2019 első felében még 348 ügyletet kötött a fintech szektorban. A pandémia kezdetét jelölő 2020-as első félévet átugorva, ez a szám 2021-ben már 406 volt. Most egy konzervatívabb priváttőke-befektetési környezetben tovább nőtt 591-re az összeolvadások és felvásárlások száma.

Méghozzá stabil árazás mellett. A cégek értéke átlagosan továbbra is az ügyletet megelőző 30 hónapos medián bevételük 3,1-szerese. Ezt a szintet már két éve tartják a fintech szektorban megkötött ügyletek.

A fintech szektor mellesleg kivételnek számít a nemzetközi piacon. A legtöbb szektorban épphogy csökken az összeolvadási és felvásárlási aktivitás. Azonban több fintech szereplő képes a korábbi befektetési fordulóiban szerzett pénzét növekedésre és terjeszkedésre fordítani.

A legaktívabb fintech alszektorok

Néhány alszektor különösen kiemelkedik aktivitás szempontjából. Ilyen a kriptovaluták, a blockchain, az open banking, valamint a beágyazott pénzügyek területe.

A kripto és blockchain szegmensben 107 tranzakció ment végbe, ami 75 százalékost ugrást jelent egy évvel ezelőtthöz képest. Sok cég érdeklődik a metaverzum pénzszerzési lehetőségei iránt – a Republic Realm például 3,4 millió dollárt fizetett egy virtuális telekért a ’The Sandbox’ metaverzumában.

Az open banking kezdi visszanyerni vonzerejét, miután sokáig úgy gondolták a szakértők, hogy nem teljesíti potenciálját. Egyre több termék jelenik meg a piacon, többek között már a Wizz Air is kínál open banking alapú fizetési lehetőséget. 2024-re az open banking felhasználók száma akár ötször magasabb is lehet és elérheti a 64 millió főt.

A beágyazott pénzügyi piacról éppen a napokban számoltunk be. Általános optimizmus övezi ezt a fintech alszektort, ami a megnövekedett összeolvadási és felvásárlási forgalomban is visszaköszön. A népszerű nagyvállalatok helyzete, mint például a Stripe-é a jelenlegi környezetben is stabilnak tűnik. A Bain & Company és a Bain Capital közös kutatása szerint akár kétszeresére is nőhet a piac mérete – 3,5 ezer milliárd dollárról 7 ezer milliárdra.

(Forrás: Finextra)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.