A Goldman Sachs is tesz a szoftveripar zöldüléséért

Első pénzintézetként a Goldman Sachs csatlakozott a Microsoft, az Accenture, a GitHub, valamint a ThoughtWorks által alapított Green Software Foundation-höz. A nonprofit szervezet célja, hogy egy megbízható emberek, sztenderdek, eszközök, valamint gyakorlatok által jellemzett ökoszisztémát hozzon létre a környezetkímélőbb szoftverek megalkotásához. 

Az alapító partnerek ugyan külön-külön jelentős vállalásokat tettek a globális klímaváltozás elleni harcban, fontosnak érzik, hogy a szoftveripar összehangolt lépéseket is tegyen az ügyben. Egy közleményükben azt írták: „Az adatközpontok mostanra az elektromosság iránti globális igény 1%-áért felelnek, az előrejelzések szerint pedig a következő évtizedben az elektromos áramfogyasztás 3-8%-a lesz majd hozzájuk köthető, így elengedhetetlen, hogy szektorális szinten tegyünk valamit.”

Az újabb tagok csatlakozását váró alapítvány célja, hogy segítse a szoftveripart az információ- és kommunikációtechnológiai szektor fenntarthatósági céljaihoz való hozzájárulásban. A párizsi klímaegyezmény értelmében a szektor 2030-ra 45%-kal szeretné visszaszorítani az üvegházhatású gázok kibocsátását. Brad Smith, a Microsoft elnöke úgy fogalmazott: „A tudományos konszenzus egyértelmű: a világ egy sürgős szén-dioxid problémával küzd. Mindannyiunknak együtt kell dolgozni ahhoz, hogy kreatív és innovatív megoldásokkal drasztikusan le tudjuk csökkenteni az emissziókat.”

A Goldman Sachs belépése a Green Software Foundation-be nem sokkal követi az OS-Climate-hez csatlakozásukat. A Linix Foundation nevével fémjelzett, iparágakon átívelő kezdeményezés célja, hogy a globális befektetéseket a zéró emissziós útra terelje az átfogó, nyílt elérésű adathalmazok és értékelési eszközök segítségével. 

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.